Sărbătoarea „Acoperământul Maicii Domnului” în Episcopia Caransebeșului

2 October 2023 Off By Pavel Canea
Sărbătoarea „Acoperământul Maicii Domnului” în Episcopia Caransebeșului

La sărbătoarea „Acoperământul Maicii Domnului” Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit dumnezeiasca Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, la Mănăstirea Brebu, așezământul monahal ce se află între cele două mari orașe ale Eparhiei Banatului Montan, Reșița și Caransebeș. Sute de credincioși și-au îndreptat pașii la această mănăstire pentru a se ruga împreună cu ierarhul, soborul slujitor și obștea monahală în ziua hramului. Mulți dintre pelerini s-au împărtășit cu Sfintele Taine, cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos.

„Ne bucurăm că avem aici o obște de maici care împletesc în chip armonios lucrarea Mariei cu lucrarea Martei. La Mănăstirea Brebu se săvârșesc cele 7 laude în fiecare zi, Sfânta Liturghie în duminici și sărbători și foarte mulți credincioși peste săptămână își găsesc liniștea în această oază duhovnicească”, a afirmat Părintele Episcop.

Tot la această sărbătoare și Mănăstirea Călugăra îmbracă haine de sărbătoare. Preasfințitul Lucian a mers la orele după-amiezii pentru a fi alături și de obștea și credincioșii acestei mănăstiri ce o are ca ocrotitoare pe Maica Domnului. Ierarhul a săvârșit Paraclisul Maicii Domnului, la care au participat numeroși credincioși. Mănăstirea Călugăra este înfrățită din 2014 cu Mănăstirea Kosijerevo din Muntenegru și de atunci la sărbătoarea hramului este adusă spre închinare talpa Sfântului Apostol și Evanghelist Luca, sfânt odor ce se păstrează la așezământul din Muntenegru. Și anul acesta pelerinii care au participat la bucuria hramului au avut posibilitatea să se închine atât icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Călugăra, dar și la moaștele Sfântului Evanghelist Luca.

„Am poposit duhovnicește și ne-am rugat împreună cu părinții și credincioșii de la Mănăstirea Călugăra ce are o obște de monahi în frunte cu părintele arhimandrit Casian, dar și o obște extinsă a credincioșilor fideli care vin în duminici și sărbători și se roagă profund și intens în fața icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Am săvârșit Paraclisul Maicii Domnului la ceas de seară și ne-am bucurat împreună cu toți cei care au dorit să urce acest deal și să vină pe această vale a călugărului la mănăstirea Maicii Domnului de la Călugăra. De asemenea, ne-am bucurat să ne închinăm și la moaștele Sfântului Apostol și Evanghelist Luca aduse și în acest an din Muntenegru”, a mai spus Preasfințitul Lucian.

Sfânta Liturghie din ziua hramului la Mănăstirea Călugăra a fost săvârșită de părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, alături de un numeros sobor de preoți și diaconi. Și aici sutele de credincioși i-au cerut Maicii Domnului să-i acopere cu cinstitul ei acoperământ.

„Am trăit o zi înălțătoare alături de toți credincioșii care și-au îndreptat pașii și au venit sub omoforul Maicii Domnului, pentru că noi toți o iubim pe Maica lui Dumnezeu și Maica Luminii. Și Preacurata Fecioară îi iubește pe toți cei care se roagă, căci așa cum s-a arătat în Vlaherne celor care se rugau, tot așa se arată credincioșilor și preoților care se roagă în fiecare duminică și sărbătoare la Sfânta Liturghie sau la o slujbă de priveghere. O rugăm pe Maica Domnului să ne poarte pe mai departe în rugăciunile ei și să fie apărătoarea și ocrotitoarea noastră înaintea Tronului Preasfintei Treimi”, a concluzionat ierarhul.