Tineri și vârstnici, uniți în rugăciune în Parohia Cornea

7 October 2023 Off By Herea Darius
Tineri și vârstnici, uniți în rugăciune în Parohia Cornea

Un număr mare de tineri și vârstnici s-au reunit în rugăciune vineri, 6 octombrie, la ceas de seară, în biserica Parohiei Cornea, Protopopiatul Băile Herculane, la slujba Paraclisului Maicii Domnului, săvârșită de un sobor de preoți, alături de un grup de tineri de la ATOR Banatul de Munte.

Este vorba de cea noua slujire misionară dedicată Anului omagial al pastorației vârstnicilor, în cadrul programului eparhial de rugăciune „Maica Vieții – Maica tuturor vârstnicilor”, desfășurat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, de către Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, alături de Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte.

Într-o atmofesră caldă și emoționantă, un sobor de preoți, sub protia părintelui inspector Mihai Ciucur, de la Departamentul de Tineret al eparhiei, a fost săvârșit Paraclisul Maicii Domnului și au fost înălțate rugăciuni către Maica Preacurată și rugăciuni speciale de binecuvântare și ocrotire a copiilor și a tinerilor. Din soborul slujitor au mai făcut parte: părintele Pavel Găină – secretar protopopesc și responsabil cu cateheza parohială la nivelul Protopopiatului Băile Herculane, părintele Constantin Bența – parohul de la Cornea, părintele Bogdan Belu de la parohia Bârza și coordonatorul filialei Valea Cernei a ATOR Banatul de Munte și părintele Dragoș Rădoi de la Parohia Topleț și responsabil cu cateheza parohială la nivelul Cercului pastoral Domașnea – Valea Cernei. Au fost prezenți, de asemenea, preoții de la celelalte parohii din Cercul pastoral Domașnea – Valea Cernei, alături de copii și tineri din aceste parohii, reprezentanți ai ATOR Banatul de Munte, cadre didactice de religie din zona Băile Herculane, precum și un număr însemnat de vârstnici și copii din parohia gazdă.

La finalul slujbei, părintele Mihai Ciucur a rostit un cuvânt de învățătură pe marginea textului evanghelic de la Luca, din capitolul 7, versetele 31-35, îndemnând pe toți cei prezenți să trăiască în echilibru și în rânduială timpul rânduit de Dumnezeu, împlinindu-le pe toate la vremea lor, cu referire directă la prioritățile omului contemporan la tinerețea și la senectutea sa, lecturând la final, verstele 1-11 din capitoul 3 al Ecclesiastului. Părintele inspector i-a îndemnat pe toți la un program de rugăciune constant, oferindu-le sfaturi practice despre împletirea rugăciunii cu stilul de viață și îndatoririle fiecăruia, în funcție de vârstă, ocupație și nivel duhovnicesc.

După cuvântul de învățătură a urmat o mărturie emoționantă a Anite Radics – președinte al ATOR Banatul de Munte – care a prezentat, pe scurt, misiunea asociației în rândul tinerilor din Eparhia Caransebeșului și a evocat câteva experiențe duhovnicești în plan personal despre felul în care a simțit purtarea de grijă a Maicii Domnului în viața ei.

„A fost o biserică vie, plină de credincioși – copii, tineri, vârstnici – care s-au rugat Maicii Domnului, iar ea chiar a fost acolo, între noi. La fel ca toate celelalte slujiri din cadrul proiectului nostru misionar, și aceasta a avut darul să ne unească în biserică, într-o zi de vineri, și să ne hrănească sufletele cu bucuria de a ne afla acolo, în Casa Domnului. Cred că prezența noastră, a tinerilor și a copiilor, alături de cei vârstnici, a reușit să transmită celor din urmă un lucru foarte important, pe care ni l-am și propus, încă din debutul acestui proiect: să transmitem nădejdea că generația tânără este în Biserică, se formează și crește aici într-un mod atât de frumos, pentru că Domnul are grijă de ea”, a mărturisit Anita, referindu-se atât la slujirea de la Cornea, cât și la obiectivul general al acestor slujiri misionare.

La final, părintele paroh Constantin Bența a adresat cuvenitul cuvânt de mulțumire tuturor celor prezenți, subliniind faptul că a fost un eveniment de suflet pentru comunitatea parohială pe care o păstorește. „Este nevoie de o așezare sufletească pentru a te odihni în slujbă, sfidând rutina și trăind momentul comunicării cu Bunul Dumnezeu. Privind în ansamblu slujba de aseară, s-a simțit această așezare a clerului, a tinerilor și a vârstnicilor!”, a subliniat părintele paroh, cu referire directă la starea de odihnă sufletească trăită în biserica de la Cornea

 De asemenea, după miruirea credincioșilor, tinerii atoriști au împărțit vârstnicilor din comunitate Biblii, ca dar din partea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Seara duhovnicească de la Cornea s-a încheiat cu agapa oferită cu generozitate de către parohia gazdă, la care au luat parte toți preoți și tinerii prezenți. În acest context, delegații Departamentului de Tineret – părintele Mihai Ciucur și Anita Radics – au prezentat modalitățile prin care tinerii se pot înscrie în ATOR Banatul de Munte, precum și următoarele activități propuse de asociație, stabilind, totodată, de comun acord cu preoții de pe raza cercului, ca următoarea întâlnire cu tinerii din zonă să aibă loc la Mehadia în data de 14 noiembrie.

Programul eparhial „Maica Vieții – Maica tuturor vârstelor” propune o nouă întâlnire, cea de-a zecea, în parohia Feneș din Protopopiatul Caransebeș, care va reuni tineri și vârstnici din Cercul pastoral-misionar Valea Timișului, vineri 13 octombrie 2023.