„Zilele Ortodoxe”, ediția a 4-a, la Micherechi, în Ungaria

23 October 2023 Off By Herea Darius
„Zilele Ortodoxe”, ediția a 4-a, la Micherechi, în Ungaria

În Parohia Micherechi (Méhkerék), aparținând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, Chiriarhul locului, a avut loc manifestarea intitulată „Zilele Ortodoxe la Micherechi”, care a ajuns la cea de-a 4-a ediție și s-a desfășurat în perioada 21-22 octombrie 2023.

Oaspeții de seamă, din România, au fost din nou Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și Grupul Psaltic „Ethos” al acestei Episcopii, precum și Părintele Profesor Univ. Dr. Constantin Necula, Decanul Interimar al Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna” din Sibiu.

Ca și la celelalte ediții, evenimentul a debutat sâmbătă dimineață cu rugăciune, în biserica satului și cu un program educativ-religios și recreativ, oferit copiilor de la Școala Generală cu clasele de predare 1-8, din Micherechi, împărțiți în două grupe: clasele 1-4 și clasele 5-8. Împreună cu Părintele Protosinghel Visarion Tuderici, Secretarul Eparhial și Profesor de Religie al claselor 5-8, cu Părintele Ionuț Negrău, Parohul Micherechiului și Profesor de Religie la clasele 1-4, cu Doamnele Profesoare Oros Ibolya și Tunde Cefan Korané și alte cadre didactice, au organizat jocuri și concursuri cu teme religioase, dar și castele pneumatice, pentru cei mai mici și alte jocuri instructive, pentru cei mai mari, astfel încât prima parte a zilei le-a fost dedicată tinerilor și copiilor și introducerii lor în lumea frumoasă, profundă și nevinovată a credinței și ortodoxiei, pentru a descoperi și a crește și ei în această atmosferă. Copiii au participat cu multă plăcere la programele pregătite și au adus bucurie celor care s-au ocupat de ei. Un alt lucru foarte interesant și important este legătură pe care Părintele Necula o realizează între românii de dincolo de cele două margini ale granițelor, de la Cahul și din Giula, dar și cu cei din inima țării, de la Sibiu și Brașov, care au aceeași identitate națională și spirituală și cu sprijinul său și al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni doresc să organizeze în viitor o întâlnire a unor învățătoare și cadre didactice din aceste trei părți, spre întărirea legăturilor și folosul elevilor lor.

Partea a doua a zilei a fost rezervată celor mari, în Casa de Cultură „Gheorghe Dulău” din localitate, unde Părintele Profesor Constantin Necula le-a ținut oamenilor o conferință inedită și foarte interesantă, cu informații noi despre viața Maicii Domnului și semnificația Nașterii Dumnezeiescului Prunc Iisus Hristos, Fiul Cel Veșnic al Tatălui Ceresc, Care se face Om, din iubire pentru oameni și pentru mântuirea lor. Am putea sintetiza firul expunerii Părintelui Profesor Constantin Necula sub tema: „De la Peștera Betleemului, până la Betleemul sufletelor noastre”, al oamenilor contemporani cu acest secol și vremurile dificile și foarte tulburi, în care stânca credinței în Dumnezeu și Mântuitorul nostru Iisus Hristos rămâne singura nădejde și șansa noastră cea mai mare pentru a nu rătăci calea și a ne putea împărtăși din darul iubirii lui Dumnezeu pentru noi, adus în lume de Nașterea lui Hristos și pe care îl primim prin ajutorul Maicii Domnului. Darul cuvântului Părintelui Profesor a fost împodobit cu cântece religioase și pricesne interpretate cu profesionalism și sensibilitate de membrii Grupului Psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului, veniți și de această dată cu binecuvântarea și însoțiți de Ierarhul lor, Preasfințitul Părinte Lucian, care în aceeași zi a avut un festival și un bogat program misionar adresat credincioșilor din propria Eparhie, dar care a răspuns și de această dată cu multă bucurie invitației Preasfințitului Părinte Episcop Siluan și credincioșilor din Micherechi.

Miezul „Zilelor Ortodoxe de la Micherechi”, la fel ca și în cazul edițiilor precedente, l-a constituit comuniunea deplină a tuturor participanților, în cadrul Sfintei Liturghii Arhierești, săvârșite duminică dimineața, de cei doi Ierarhi (Preasfințitul Părinte Lucian și Preasfințitul Părinte Siluan), împreună cu Părintele Profesor Constantin Necula și cu alți clerici din cele două Eparhii, dar și din alte părți, între care îi menționăm pe Părintele Arhimandrit Calinic Covaci, Consilierul Administrativ Bisericesc al Episcopiei din Ungaria, Părintele Protosinghel Visarion Tuderici, Secretarul Eparhial, Părintele Ionuț Negrău, Parohul Micherechiului, Părintele Aurel Becan, Protopop de Seghedin, Părintele Iulian Lenghel, Paroh la Săcal, Arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Giula și Arhidiaconul Cosmin Mutașcu, de la Caransebeș, ș.a. Atât la conferința din seara precedentă, cât și la Sfânta Liturghie Arhierească, au participat credincioși din Micherechi și din România, din orașe și localități apropiate (Arad, Oradea, Salonta, Semlac, etc), precum și oficialități, ca de pildă Domnul Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula, Doamna Alina Pădureanu, Decanul Facultății de Științe Umaniste și Sociale, din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, Domnul Gheorghe Cozma, Președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Doamna Margareta Tat, Primarul Micherechiului, Doamna Eva Iova Șimon, Directorul Săptămânalului „Foaia Românească”, Domnul Ștefan Crâsta și echipa de televiziune a emisiunii în limba română „Ecranul Nostru” din Seghedin, ș.a.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului, care au adus din nou liniște și bucurie duhovnicească în sufletele credincioșilor. La vremea pricesnei, elevii din Micherechi au cântat și ei „Pentru Tine, Doamne”, ca un dar de suflet oferit părinților și bunicilor lor, dar și celorlalți participanți. De asemenea, ei au rostit împreună „Crezul” și „Tatăl nostru”.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Părintele Profesor Constantin Necula, care a tâlcuit pericopa evanghelică duminicală și a arătat că Singurul Care ne izbăvește de sub stăpânirea diavolului și din cele mai grele încercări ale vieții este Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Care vine în întâmpinarea noastră și trebuie primit de oameni în deplină libertate și urmat apoi, pe calea poruncilor Sale și a Vieții celei Adevărate, dăruită nouă de la Tatăl, prin Fiul Său Cel Veșnic și Unul Născut și prin harul Sfântului Duh.

La final, Preasfințitul Părinte Lucian i-a binecuvântat pe credincioșii din Micherechi și a spus că vine de fiecare dată cu multă bucurie în mijlocul comunității ortodoxe românești din Ungaria, pe care o sprijină prin prezența și rugăciunea personală, dar și prin Grupul Psaltic „Ethos”, care a poposit de multe ori, cu bucurie, în mijlocul comunității din Micherechi. Iar Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a mulțumit atât Ierarhului și Grupului Psaltic din Caransebeș, cât și Părintelui Profesor Constantin Necula, pentru darul comuniunii și al ortodoxiei, oferit și de această dată, cu pricepere și generozitate credincioșilor și tinerilor români din Micherechi și a mulțumit de asemenea organizatorilor și celor care au sprijinit material desfășurarea întregului eveniment, între care cel mai important a fost Domnul Gheorghe Martin, din Micherechi, la toate cele patru ediții.

Zilele Ortodoxe la Micherechi, ediția a 4-a, s-au încheiat cu o agapă comună, oferită tuturor participanților, de către organizatori, cu sprijinul unor sponsori și binefăcători din Micherechi.

Comunitatea ortodoxă românească din Micherechi a luat fiinţă odată cu întemeierea acestei localități, ce a avut loc între anii 1758-1768. Biserica ortodoxă română din Micherechi a fost construită în stil clasic târziu, între anii 1836-1849, pe locul unei biserici mai vechi, de lemn, ce datează din 1773. (Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria)