Binecuvântare arhierească în Parohia Goleț

27 November 2023 Off By Pavel Canea
Binecuvântare arhierească în Parohia Goleț

În duminica a 30-a după Rusalii Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit după 7 ani și jumătate în Parohia Goleț din Protopopiatul Caransebeș. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” alături de un sobor de preoți și diaconi.

Au luat parte autorități locale, copii și tineri îmbrăcați în costume populare, precum și numeroși credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

La final părintele paroh Dumitru Suru i-a oferit Preasfințitului Părinte Lucian o icoană cu Sfântul Ierarh Nicolae. „După 7 ani și jumătate cu mult drag am revenit în mijlocul acestor credincioși și ne-am bucurat la Sfânta Liturghie. Biserica a fost neîncăpătoare, foarte mulți copii și tineri ne-au întâmpinat de dimineață și majoritatea au rămas până la finalul slujbei și s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Îi mulțumim lui Dumnezeu că avem aici la Goleț o parohie dinamică, o parohie cu oameni harnici, gospodari, foarte credincioși și atașați de biserică și de tradițiile moșilor și strămoșilor noștri. Nu numai tinerii, ci și mulți credincioși au venit astăzi îmbrăcați în costume tradiționale arătând că aici pe Valea Timișului, în localitatea Goleț, se păstrează încă cu fidelitate tradițiile populare pe care le-am moștenit din moși-strămoși”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

„Dumnezeu să binecuvinteze pe mai departe pe preotul și credincioșii de aici și să ne ajute ca în viitorul apropiat să revenim să sfințim pictura restaurată a acestei biserici, pentru că se lucrează încă la restaurarea și desprăfuirea picturii în interiorul sfântului locaș”, a mai spus ierarhul la final.  

Bătrânii satului povestesc că înainte de a se construi actuala biserică, ar fi fost alta din lemn, acoperită cu şindrilă, fară turn şi fară clopot, tot pe locul actualei biserici. Biserica actuală s-a ridicat în anul 1840, în mijlocul satului. Este construită din piatră şi cărămidă, are planul în formă de navă; este acoperită cu tablă zincată, iar stilul e baroc cu influenţe provinciale. În 1842 s-a pictat iconostasul de către pictorul Trifon Achimescu, iar între anii 1980-1981 s-a repictat întreaga biserică de către pictoriţa Maria Tudur Belci.