Bucurie și comuniune în Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – Reșița

16 November 2023 Off By Herea Darius
Bucurie și comuniune în Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – Reșița

Sâmbătă, 11 noiembrie 2023, s-a încheiat, foarte frumos, o săptămână de bucurie și comuniune cultural-liturgică prilejuită de hramul bisericii, 8 noiembrie – Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

În decursul săptămânii 06-11 noiembrie 2023, s-au derulat mai multe întâlniri și proiecte de suflet. Astfel, în ajun sărbătorii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, credincioșii au participat la slujba Privegherii, iar în ziua hramului, s-a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de către un sobor de preoți.

În ziua de 09 noiembrie, a doua zi de hram,  s-a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în cadrul căreia s-au pomenit, toți cei care au slujit în acest sfânt locaș, dar și toți ctitorii și binefăcătorii acestuia care au trecut la cele veșnice. În seara aceleiași zile, a poposit în mijlocul credincioșilor, doamna profesor Canalas Georgeta – consilier școlar, care le-a vorbit celor prezenți despre importanța credinței în procesul de educare a copiilor și a tinerilor.

Vineri, 10 noiembrie a.c., după slujba Vecerniei, P.C. arhidiacon prof. dr. Vicențiu Românu a susținut un cuvânt de învățătură în care, printre altele, a menționat „că Dumnezeu ne invită prin cuvintele „cel ce voiește să vină după mine” – cf. Mt. 16, 24, la alegere fără să ne impună ceva și că atât de mult ne iubește Dumnezeu că ne ține în viață chiar și atunci când Îl negăm. Ca să putem răspunde lui Dumnezeu, la chemarea Sa, trebuie să facem o rocadă în inima noastră, să ne evacuăm pe noi înșine ca să-I facem loc lui Dumnezeu. Cu alte cuvinte trebuie să renunțăm la cea mai mare avere a noastră, adică ego-ul nostru și să-I facem loc lui Dumnezeu.”

Activitățile derulate cu ocazia hramului au continuat și sâmbătă cu cele două proiecte de suflet, începute încă din anul 2017, și anume: Un an de la nașterea din apă și din duh și Cu Hristos la un an de cununie.

Un an de la nașterea din apă și din duh – este un proiect care are în vedere săvârșirea Sfintei Liturghii la care să participe toți pruncii botezați cu un an în urmă, împreună cu părinții și nașii acestora. Și în acest an au răspuns invitației parohiei un număr de 20 familii care au și-au botezat copiii în anul 2022. Copiii s-au împărtășit cu Trupul și Sângele lui Hristos în cadrul Sfintei Liturghii. La final fiecare familie a primit câte un pliant în cuprinsul căruia se găsesc câteva texte din Sfinții Părinți și din Sfânta Scriptură despre importanța și necesitatea botezului, dar și o Biblie din partea parohiei.

Prin acest proiect ne dorim să oferim o continuitate a comuniunii Euharistice, o creștere cu adevărat în duh și în adevăr. De asemenea ne dorim să oferim copiilor o educație creștină, dar și o educare creștină părinților. Totodată proiectul, oferă prilejul nașilor de botez de a-și asuma cu adevărat paternitatea duhovnicească.

Tot sâmbătă, 11 noiembrie a.c., ora 17, s-a desfășurat cel de al doilea proiect de suflet – Cu  Hristos la un an de cununie. Pentru început s-a săvârșit slujba de Te deum de către preoții locului, la finalul căreia P.On. preot Gheorghe Șuveți – protopopul Reșiței, a rostit un cuvânt de învățătură în care a amintit faptul că „ne dorim o continuitate în relația familie-biserică, prin aceea că tinerele familii sunt chemate spre a se apropia mai mult de Sfânta Biserică și mai ales de Sfânta Liturghie, dar și de Sfânta Taină a Spovedaniei și Sfânta Taină a Euharistiei.” De asemenea părintele paroh a mai spus printre altele că „Biserica nu are nevoie de creștini ci de familii creștine care să conștientizeze importanța credinței și a moralei creștine în viața familiei și a societății de azi.” În încheiere părintele paroh Gheorghe Șuveți a dat citire imnului dragostei din I Corinteni 13 și care prezintă în modul cel mai frumos cu putință rolul pe care îl are această virtute în viața de familie.

La această întâlnire de suflet au luat parte 12 familii, care au primit un pliant cu câteva texte din Sfinții Părinți, dar și versete din Sfânta Scriptură, care arată importanța familiei și rolul pe care îl are soțul și soția în viața de familie, precum și o Biblie.

Acest proiect are rolul de a cultiva familia creștină și tradițională, precum și asumarea vieții de familie ca imagine a Crucii și Învierii lui Hristos. De asemenea ne dorim să menținem o legătură cu tinerele familii.

La organizarea tuturor acestor activități și proiecte, au contribuit, spre buna lor desfășurare alături de preotul paroh, și preoții coslujitori Cristian Manole și Florin Cosmin Cosma. (Pr. Cristian Manole)