Slujire arhierească în Catedrala Episcopală din Caransebeș la începutul Postului Nașterii Domnului

16 November 2023 Off By Pavel Canea
Slujire arhierească în Catedrala Episcopală din Caransebeș la începutul Postului Nașterii Domnului

În prima zi din Postul Nașterii Domnului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Caransebeș. Părintele Episcop alături de un sobor de preoți și diaconi s-a rugat la începutul Postului ca Dumnezeu să binecuvinteze acest parcurs duhovnicesc pentru a fi de folos tuturor clericilor, monahilor, monahiilor și credincioșilor din Eparhia Banatului Montan.

„Avem 40 de zile la dispoziție să ne pregătim duhovnicește pentru a putea striga împreună cu Îngerii: «Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bună voire!». Îl rugăm pe Domnul să ne dăruiască un post binecuvântat și cu folos duhovnicesc. Să ne mărturisim păcatele cât mai des și să ne împărtășim cu Sfintele Taine, astfel încât Pruncul Divin să se nască și în sufletele noastre. Să ne pregătim inima ca ea să devină o iesle primitoare pentru Pruncul Mântuitor, Iisus Hristos, Dumnezeu-Omul, Care vine în lume să se nască, să crească și să ne mântuiască”, a spus Preasfințitul Părinte Lucian la final.

În cadrul Sfintei Liturghii ierarhul l-a hirotonit preot pe diaconul Ioan Vlăduț Moroti pe seama Bisericii „Înălțarea Domnului” din Parohia Ciclova Română, Protopopiatul Moldova Nouă.

„A fost astăzi o slujire deosebită pentru că începe Postul Nașterii Domnului, dar și pentru faptul că Dumnezeu ne-a ajutat să săvârșim și Taina Hirotoniei și să se mai adauge un slujitor în Biserica locală din Eparhia Caransebeșului, un propovăduitor al Cuvântului vieții veșnice. După câteva zile de practică la Catedrala Episcopală părintele Ioan Vlăduț va merge cu ajutorul Arhiereului Celui Veșnic în parohia încredințată spre păstorire pentru a face misiune cu timp și fără timp”, a mai afirmat Preasfințitul Lucian.  

La finalul Sfintei Liturghii părintele Ioan a fost hirotesit și duhovnic pe seama credincioșilor din Parohia Ciclova Română. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. Tot în prima zi din post, Preasfințitul Lucian a binecuvântat mai multe Antimise ce vor fi împărțite în parohiile din Eparhia Banatului Montan.