„Caravana TDIS 2023” a ajuns la Mehadia

29 November 2023 Off By Herea Darius
„Caravana TDIS 2023” a ajuns la Mehadia

Peste 100 de copii și tineri, alături de preoți îndrumători, profesori, precum și credincioși de toate vârstele s-au reunit marți, 28 noiembrie, la ceas de seară, în biserica parohială din Mehadia, Protopopiatul Băile Herculane, în cadrul unui eveniment intitulat „Caravana TDIS 2023”.

Întâlnirea a reunit atât copii și tineri, alături de partenerii locali (preoți, conducători ai instituțiilor de învățământ și reprezentanți ai autorităților locale) din comunele Mehadia și Topleț, precum și preoți însoțiți de tineri din parohiile de pe raza Cercului pastoral-misionar Domașnea –  Valea Cernei. A participat, de asemenea, din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, părintele inspector Mihai Ciucur de la Departamentul de Tineret al eparhiei, alături de reprezentanți ai Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte.

Reuniunea a debutat cu săvârșirea Acatistului Sfântului Apostol Andrei cel întâi chemat, ocrotitorul României, de către un sobor de preoți din care au făcut parte, alături de delegatul Centrului eparhial, părintele paroh Ciprian Danci de la Mehadia, părintele Bogdan Belu – coordonatorul tinerilor din filiala ATOR Valea Cernei, părintele Răzvan Rădoi – responsabilul cu cateheza la nivel cercului și părintele Marius Doran, de la Valea Bolvașnița. Răspunsurile la strană au fost date de către tinerii atoriști, iar după cuvântul de învățătură transmis de către părintele inspector Mihai Ciucur, Corul ATOR Banatul de Munte – filiala Valea Bistrei, condus de către tânărul teolog Emanuel Dina a susținut un scurt program de colinde.

„I-am îndemnat pe cei prezenți, tineri de toate vârstele, să se îngrijească fiecare în parte să aducă darurile lor personale Pruncului Iisus, care se va întrupa, iară și iară, la finele acestui post al Crăciunului, pe modelul darurilor aduse de către cei trei magi: aur, smirnă și tămâie. Aurul îl reprezintă faptele de milostenie pe care suntem chemați să le împlinim cu toții, mai ales în această perioadă, smirna este renuțarea la toate poftele și plăcerile lumești, iar tămâia simbolizează rugăciunea, care este bine a fi înmulțită, la rândul ei, în această perioadă pregătitoare pentru venirea în lume a Pruncului Iisus”, a subliniat părintele inspector.

În continuare, cei prezenți au vizionat două scurte materiale cu imagini și cadre din timpul taberelor desfășurate în vara acestui an la Topleț (în perioada 1-5 august) și la Valea Bolvașnița (în perioada 17-21august), iar părintele inspector Mihai Ciucur a prezentat Albumul TDIS 2023, care conține fotografii de la toate cele 13 tabere în comunitate, organizate în acest an în Episcopia Caransebeșului. Părintele inspector a dăruit albumul reprezentanților și participanților din comunitățile care au găzduit cele două tabere, iar  Anita Radics și Mihail Cincheză, în calitate de formatori TDIS, dar și de reprezentanți ai ATOR Banatul de Munte, au transmis scurte mesaje de felicitare și încurajare pentru tinerii prezenți. De asemenea, părintele paroh Ciprian Danci a mulțumit delegației Episcopiei Caransebeșului și tuturor preoților, tinerilor și credincioșilor prezenți, iar părintele Bogdan Belu a creionat perspectivele în ceea ce privește activitățile cu tinerii la nivelul zonei Văii Cernei pentru anul 2024.

„Suntem bucuroși de faptul că, urmare a acestor tabere, la nivelul celor două comune se conturează și se dezvoltă două centre de tineret, prin intermediul cărora tinerii voluntari din zonă, îndrumați de preoții și profesorii din cele două comunități, vor putea desfășura atât activități cu caracter catehetic și duhovnicesc, cât și acțiuni de voluntariat la nivel local”,  a mai subliniat părintele Mihai Ciucur.

În finalul întâlnirii, părintele Mihai Ciucur a prezentat preoților din cuprinsul Cercului pastoral-misionar Domașnea – Valea Cernei conceptul Concursului Național Catehetic „Hristos  – Cuvântul care vindecă”, dedicat Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, 2024, în Patriarhia Română. În paralel, tinerii de la ATOR Banatul de Munte au purtat discuții cu nucleele de tineri din zona Văii Cernei și cu reprezentanții filialei locale a asociației.

Seara s-a încheiat cu o agapă frățească oferită cu dragoste de către organizatorii acestui eveniment, respectiv părintele Ciprian Danci, alături de întreaga comunitate parohială de la Mehadia.

Evenimentul de la Mehadia, desfășurat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, se înscrie în activitățile specifice programului eparhial „Împreună pentru copiii noștri”, derulat de către Departamentul de Tineret al eparhiei, alături de ATOR Banatul de Munte și de numeroși parteneri județeni și locali, și cofinanțat de către Consiliul Județean Caraș-Severin, prin intermediul liniilor de finanțare a programelor culturale.