Cercul Pastoral-misionar Reșița-Nord, în rugăciune la Parohia „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Reșița

15 November 2023 Off By Herea Darius
Cercul Pastoral-misionar Reșița-Nord, în rugăciune la Parohia „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Reșița

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, marți 14 noiembrie, în ziua lăsatului sec pentru Postul Nașterii Domnului și a pomenirii Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț a avut loc în Parohia reșițeană „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Reșița, întâlnirea lunară a Cercului pastoral-misionar Reșița-Nord, al cărui coordonator este părintele Sorin Bușoi de la Parohia „Schimbarea la Față” din Reșița.

Întâlnirea a debutat în biserica parohială cu săvârșirea slujbei de seară a Vecerniei în cadrul căreia au slujit părintele Ciprian Ionuț-Miclea de la Parohia Apadia, părintele Viorel-Daniel Daia de la parohia Ezeriș și părintele Samuel-Cornel Șendroni în calitate de gazdă a acestei întâlniri. O mare parte din preoții prezenți au dat răspunsurile la strană. La rugăciunea de seară a Bisericii au participat și s-au rugat împreună cu preoții prezenți un număr important de credincioși. La această întâlnire au participat și preoții pensionari: Petru Berbentia, Romulus Șandru care au slujit la această biserică și au contribuit la înălțarea acestei biserici, fiind prima biserică ortodoxă din cartierul reșițean Govândari, construită după Revoluție, precum și părintele Constantin Șodâncă, care a deservit parohia Soceni.

Partea a doua a întâlnirii cercului pastoral s-a desfășurat tot în incinta sfântului locaș de cult unde părintele Emil-Sergiu Varga, slujitor la această biserică, a susținut referatul intitulat „Cântarea bisericească din strana bănățeană”, temă cuprinsă în programul-cadru al Patriarhiei Române intitulat: „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești”.

Preoții prezenți au apreciat conținutul referatului și se remarcă că cea mai relevantă concluzie cu privire la muzica bisericească din Banat îi aparține lui Timotei Popovici care spune: „Cântarea bisericească a noastră are aceeași bază comună cu cântarea veche a bisericii orientale. Însă cărțile bisericești uzitate de noi, nefiind prevăzute cu notațiune, melodiile bisericești s-au păstrat numai prin tradiție, trecând din gură-n gură, de la o generație la alta, în această situație n-a putut fi ferită de schimbările datorită mai ales cantorilor (…) căci, în urma capriciilor cantorilor de pe vremuri, cari cu  puține escepții erau, ca și cei de azi, oameni fără școală și mai ales fără școală muzicală, s-au strecurat în cântarea bisericească unele elemente nepotrivite, introduse din muzica poporală, astfel cântarea a primit oarecum colorit național (…) în fiecare ținut , ba aproape în fiecare comună se cântă altfel și astfel nu avem o cântare uniformă”.

La final preotul coordonator Sorin Bușoi a mulțumit gazdelor dar și tuturor preoților din acest cerc pastoral pentru implicarea în buna desfășurare a cercurilor pastorale din acest an și apoi s-au făcut câteva remarci cu privire la campania eparhială  „Ghetuțele lui Moș Nicolae” ce se desfășoară cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian în toate parohiile Banatului Montan. (Pr. Emil Crăciun)