Context de formare și schimb de experiență între tinerii din Episcopia Caransebeșului și Episcopia Daciei Felix

1 November 2023 Off By Herea Darius
Context de formare și schimb de experiență între tinerii din Episcopia Caransebeșului și Episcopia Daciei Felix

Miercuri, 1 noiembrie, a avut loc deschiderea taberei „You(th) for Youth”, primul schimb de tineri Erasmus+, pe care Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte îl organizează.

Găzduită la Pensiunea „La Pădure” din localitatea Brebu, județul Caraș-Severin, tabăra a debutat cu o slujbă de binecuvântare, oficiată de către părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, alături de părintele Cristian Popi, de la Parohia Ortodoxă Română „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Toracu Mare, Serbia, însoțitor al celor 20 de tineri din Episcopia Daciei Felix, participanți la acest schimb de experiență. Astfel, cei 40 de participanți români și sârbi, la această tabără, au avut parte de o festivitate de deschidere prietenoasă, în care George Lăpădat, coordonatorul proiectului „You(th) for Youth” a prezentat echipa de implementare a proiectului, scopurile și obiectivele acestuia, kit-ul participanților, precum și programul următoarei săptămâni pe care o vor petrece împreună într-un context de formare, de învățare și de descoperire de metode de lucru cu copiii și tinerii care pot funcționa, la nivelul comunităților din care aceștia provin, în vederea dezvoltării de centre de tineret în mediile rurale.

După partea de introducere a proiectului, a avut loc activitatea de cunoaștere a celor două grupuri participante la proiect, în scopul constituirii echipelor de lucru cu și prin care toți tinerii vor lucra în cadrul activităților prevăzute în programul acestei săptămâni. Practic, atelierele care vor fi desfășurate în această săptămână vor viza, pe de-o parte, activități de schimb de experiență și împărtășire de context cultural a celor două țări, precum și activități de identificare a nevoilor copiilor și tinerilor din care fiecare participant provine, precum și de găsire de soluții potrivite la acestea. Totodată, având o bogată experiență în lucrul cu tinerii și copiii, voluntarii de la ATOR Banatul de Munte, inițiatorii proiectului, vor împărtăși metode eficiente de lucru, precum și exemple de bune practici pe care grupul tinerilor sârbi le pot prelua și implementa în comunitățile lor.

Vor exista sesiuni de împărtășire și descoperire de activități și metode de lucru atât teoretice, cât și practice, urmând ca toate cele discutate și concretizate în cadrul sesiunilor de lucru să fie sintetizate prin constituirea unei e-broșuri, care va fi instrumentul cu care fiecare dintre cele două grupuri de tineri participanți se vor întoarce în comunitățile lor, la finalul taberei. Așa cum s-a spus și inițial, scopul proiectului este de a îmbogăți cunoștințele a câte 20 de membri din fiecare organizație cu privire la metode de atragere a unui număr mai mare de tineri în activitățile organizate, precum și de diversificare a paletei de oportunități oferite tinerilor din mediul rural.

Schimbul de tineri „You(th) for Youth” se va încheia în data de 7 noiembrie, într-un context festiv de înmânare a însemnelor de voluntari tuturor tinerilor participanți, precum și de înmânare a certificatului YouthPass, prin care se atestă participarea la un astfel de schimb de experiență, întărindu-se abilitățile și cunoștințele dobândite în cadrul proiectului, fiind totodată o modalitate de încurajare a tuturor tinerilor să ducă mai departe cele învățate în decursul taberei.