34 de ani de la Revoluția din 1989 – comemorare și rugăciune la Caransebeș

22 December 2023 Off By Herea Darius
34 de ani de la Revoluția din 1989 – comemorare și rugăciune la Caransebeș

Joi, 21 decembrie, Episcopia Caransebeșului a comemorat revoluționarii caransebeșeni din 1989 printr-o slujbă de pomenire oficiată la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș de către părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, alături de un sobor de arhidiaconi. Răspunsurile au fost oferite de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. La slujbă, au participat oficialități locale, revoluționari și urmași ai acestora.

La final, la Monumentul închinat eroilor caransebeșeni ai Revoluției din 1989, au fost depuse coroane de flori de către autorităţi şi organizaţiile prezente, în semn de recunoștință pentru jertfa revoluționarilor caransebeșeni, dar și un semn de responsabilitate pentru aceia care ne-au plătit, prin jertfa lor, libertatea, așa cum subliniază părintele arhimandrit Casian Rușeț:

Dintre miile de persoane care au ieșit în stradă la Caransebeș în urmă cu 34 de ani, 5 dintre ele au murit, fiind răpuși de gloanțe. Jertfa lor este, de fapt, cecul lor în alb al libertății noastre pe care l-am primit de la ei. Este o jertfă pe care ei au făcut-o nu pentru ei, pentru că nu s-au putut bucura de ea, ci o jertfă care au făcut-o pentru noi, iar această jertfă nu face altceva decât să ne responsabilizeze, pentru că, odată cu actul libertății și cu manifestarea ei, este esențial să avem în vedere ca noi, generația următoare, să putem pune în aplicare actul responsabilității. Așadar, la Caransebeș, suntem recunoscători pentru libertatea pe care alții ne-au oferit-o în dar, dar, în același timp, suntem responsabili pentru această libertate și pentru jertfa lor.

În 21 decembrie 1989, cetățenii curajoși ai Caransebeșului s-au alăturat timișorenilor, care au ieșit în stradă și s-au exprimat liber împotriva comunismului.