Alaiul colindătorilor

18 December 2023 Off By Pavel Canea
Alaiul colindătorilor

Sute de colindători din toate zonele județului Caraș-Severin, preoți din cele 4 protopopiate ale Eparhiei Banatului Montan, tineri și copii, coruri parohiale, dar și grupuri de colindători din orașele și satele Episcopiei Caransebeșului, au venit la Caransebeș pentru a participa la tradiționalul „Alai al colindătorilor”, duminică, 17 decembrie.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, această manifestare spiritual-cultural a ajuns anul acesta la cea de-a 17-a ediție.  Alaiul a pornit de la Centrul eparhial, colindătorii mergând până la Catedrala Episcopală în sunetul Fanfarei din Mercina, care pe tot traseul a interpretat colinde vocal-instrumentale. În continuare, pe soleea Catedralei, colindătorii au vestit Nașterea Fiului lui Dumnezeu, reușind prin frumoasa interpretare să facă un concert de excepție.

Foarte mulți credincioși au venit să se bucure de vestea cea bună a Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos transmisă prin colind. „La cea de-a 17-a ediție a Alaiului colindătorilor, 12 coruri și o fanfară și-au adus aportul pentru transmiterea mesajului Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, aici la Catedrala Episcopală din Caransebeș. Așadar, vorbim de o tradiție care poartă un mesaj important și anume acest mesaj de a ne colinda unul pe celălalt, pentru că numai făcând așa Îl putem colinda pe Dumnezeu”, a precizat părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.

„Dumnezeu este cel care se regăsește în fiecare dintre noi, unde se află de altfel și Împărăția Lui, așa cum El ne învață că Împărăția lui Dumnezeu este înăuntrul nostru. Pentru a căuta această Împărăție important este să ne căutăm unul pe celălalt, iar colindul are pe de o parte un mesaj lăuntric, care vine dinlăuntru, din inima celui care colindă, dar și merge adânc în sufletul celui care primește colindul și acest mesaj este plin de Dumnezeu. De aceea colindele ne aduc foarte multă bucurie, entuziasm și viață duhovnicească în întâmpinarea adevăratului Crăciun a lui Iisus Hristos care se naște în ieslea Betleemului”, a mai spus părintele consilier.

Toți colindătorii au primit daruri pentru frumoasele colinde ce le-au interpretat în fața publicului caransebeșean.