Binecuvântare arhierească în parohiile Maciova și Prisaca

4 December 2023 Off By Pavel Canea
Binecuvântare arhierească în parohiile Maciova și Prisaca

În duminica a 31-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului s-a rugat cu preotul și credincioșii din Parohia Maciova, Protopopiatul Caransebeș, deoarece nu a mai fost aici de 6 ani. În această comunitate cu 60 de familii și aproximativ 160 de credincioși, Părintele Episcop a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi. La sfânta slujbă oficiată în biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” au participat autorități locale, credincioși din locale, printre care copii și tineri îmbrăcați în port popular.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. Părintele paroh Remus Negru i-a oferit o icoană Preasfințitului Lucian din partea comunității din Maciova.

„Nu am mai slujit aici de 6 ani și am considerat că în această perioadă specială de pregătire și urcuș duhovnicesc ar fi bine să-i cercetăm pe credincioșii din comunitățile rurale unde nu am mai slujit de mult Sfânta Liturghie. Credincioșii de aici împreună cu preotul paroh s-au bucurat foarte mult căci am poposit în mijlocul lor și în această frumoasă biserică din Maciova am binecuvântat Împărăția Preasfintei Treimi la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Credincioșii ne-au așteptat de dimineață cu flori, pâine și sare și foarte mulți copii au îmbrăcat costumele tradiționale, iar la momentul potrivit copilașii împreună cu mulți credincioși s-au apropiat de Sfintele Taine, împărtășindu-se cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

„I-am îndemnat astăzi pe credincioșii din Maciova să fie mai responsabili din punct de vedere spiritual, să aibă o credință statornică și o rugăciune profundă și intensă și să nu slăbească în urcușul spre desăvârșire. Chiar dacă pe moment poate nu ne dăm seama de un răspuns din partea lui Dumnezeu la rugăciunile efectuate de către noi, suntem datori ca pe mai departe să insistăm, să stăruim în rugăciune și venind la biserică cu siguranță vom primi nu numai vindecare trupească, ci și vindecare sufletească, în primul rând vindecându-ne sufletul la Sfânta Liturghie prin împărtășirea cu Sfintele Taine”, a mai afirmat Părintele Episcop.

Biserica cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” din Maciova a fost construită în anul 1837. Sfântul locaș a fost pictat în tehnica frescă anul 1840. Pictura nouă a fost efectuată de pictorii Mihuţ Damian şi soţia sa Aurelia, în anul 1996.

În cursul după-amiezii Preasfințitul Lucian a săvârșit Taina Sfântului Maslu în Parohia Prisaca, la care au participat autorități locale și foarte mulți credincioși.