Slujire arhierească în Parohia Cornea

15 January 2024 Off By Pavel Canea
Slujire arhierească în Parohia Cornea

În duminica a 29-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Cornea, Protopopiatul Băile Herculane. Părintele Episcop a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi în biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Au participat credincioși din parohie, alături de ei fiind și autoritățile locale. La final, părintele Constantin Bența i-a oferit din partea comunității, Preasfințitului Lucian, o Sfântă Scriptură. Ierarhul n-a mai slujit Sfânta Liturghie în Parohia Cornea din anul 2019.

„De câțiva ani nu am mai slujit aici Sfânta Liturghie, de aceea am socotit ca la începutul anului 2024 să reluăm slujirile arhierești, mai ales în parohiile unde demult nu am mai săvârșit Sfânta Liturghie. Îi mulțumim Domnului pentru această slujire frumoasă pe care am avut-o aici la Cornea, îl felicităm din toată inima pe părintele Constantin Bența, pe membrii Consiliului parohial și pe toți ctitorii și binefăcătorii acestei biserici. Dumnezeu să binecuvinteze pe mai departe această comunitate euharistică, harnică, darnică, dar și foarte atașată de biserica moșilor și strămoșilor noștri. Astăzi mulți au venit la biserică și ne-am simțit ca în tinda Raiului, L-am lăudat pe Dumnezeu, I-am mulțumit pentru toate și I-am cerut să ne dăruiască sănătate sufletească și trupească și să reverse pacea Sa dumnezeiască peste noi toți”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

„Astăzi i-am îndemnat pe credincioșii de la Cornea să fie recunoscători în fața Mântuitorului Iisus Hristos pentru toate darurile primite de la El, dar noi toți trebuie să-I mulțumim Domnului, în mod special pentru darul vieții și pentru darul sănătății. Suntem și noi bolnavi cu sufletul și cu trupul, alergăm și la biserică ca să-L rugăm pe Mântuitorul să ne vindece și să se milostivească de noi, dar trebuie permanent să-I și mulțumim pentru toate binefacerile pe care le revarsă asupra noastră și să-L lăudăm pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, Treimea cea de o ființă și nedespărțită. Să nu uităm că în cultul divin public creștin noi avem trei feluri de rugăciune, rugăciunea de cerere, dar și rugăciunea de mulțumire și rugăciunea de laudă. Suntem obișnuiți doar să-i cerem lui Dumnezeu multe lucruri, uitând că El știe mai bine decât noi ce avem nevoie, de aceea să-I aducem mai întâi rugăciune de laudă și de mulțumire”, a mai spus Părintele Episcop.  

În Parohia Cornea prima biserică a fost ridicată în 1727 din lemn. Biserica actuală cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” a fost construită în anii 1775-1779, incendiată de turci în 1788, şi refăcută şi mărită în 1792-1794. Pictura veche a bisericii a fost efectuată în 1824 de Dimitrie Popovici, fiind reînnoită în 1862 de  Mihai Velceleanu. Pictura actuală a fost realizată de Florica şi Eugen Papici în 1993-1995. Iconostasul pictat de Dimitrie Popovici a fost acoperit de pictura lui Lazăr Zbăgan din 1855.