Teologii din Caransebeș i-au cinstit pe Sfinții Trei Ierarhi

30 January 2024 Off By Pavel Canea
Teologii din Caransebeș i-au cinstit pe Sfinții Trei Ierarhi

Ocrotitorii școlilor teologice au fost cinstiți astăzi, 30 ianuarie, la Catedrala Episcopală din Caransebeș, de către teologii de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu”. Împreună cu Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, părinții profesori și elevii seminariști, s-au rugat la Sfânta Liturghie, săvârșită de către ierarh, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul Seminarului, dirijat de părintele profesor Petru Paica. La această sărbătoare a Sfinților Trei Ierarhi, Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul și Sfântul Ioan Gură de Aur, considerați patronii spirituali ai instituțiilor de învățământ teologic ortodox din întreaga lume, mulți dintre elevii seminariști s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

În cadrul Sfintei Liturghii au fost pomeniți și cei care au trecut la Domnul dintre cei ce au predat, s-au ostenit și au învățat la școlile teologice din Caransebeș.

Cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii a fost rostit de părintele profesor Vidu Vasiloni, care a scos în evidență modelul de trăire al celor trei mari dascăli și ierarhi.

„Sfânta Evanghelie care s-a citit astăzi în cadrul Sfintei Liturghii ne îndeamnă și pe noi să fim și să rămânem «lumină a lumii și sare a pământului». Mântuitorul Iisus Hristos în Predica de pe munte ne spune tuturor: «Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri». Acest mesaj este valabil până la sfârșitul veacurilor, la aceste cuvinte au meditat îndelung și Sfinții Trei Ierarhi care din tinerețe s-au străduit să fie și să rămână lumină a lumii și sare a pământului. Ei au fost oameni ai lui Dumnezeu, prieteni ai Mirelui Hristos și iată ne raportăm până astăzi la faptele lor minunate și la viața lor curată în Iisus Hristos. Să-i urmăm și noi pe Sfinții Trei Ierarhi, să le recitim viața și operele și să împletim în chip armonios, așa cum ei au făcut toată viața, Liturghia cu filantropia”, a afirmat Preasfințitul Părinte Lucian la final.

Eparhia Caransebeșului are o tradiție frumoasă în ceea ce privește învățământul teologic, având aici școală de teologie din 1865.