Ziua Internațională a Tineretului Ortodox va fi sărbătorită în Episcopia Caransebeșului

30 January 2024 Off By Herea Darius
Ziua Internațională a Tineretului Ortodox va fi sărbătorită în Episcopia Caransebeșului

Ziua Internațională a Tineretului Ortodox va fi sărbătorită și în acest în Episcopia Caransebeșului, prin organizarea, în data de 2 februarie, a patru reuniuni ale tinerilor, în patru zone diferite ale eparhiei, respectiv: la Caransebeș, Reșița, Oravița și în parohia Petnic, din Protopopiatul Băile Herculane. 

Astfel, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, la nivelul fiecărui protopopiat va fi organizată câte o activitate care va reuni tinerii din filialele ATOR Banatul de Munte, de la centrele de tineret, precum și din parohiile care au găzduit tabere în cadrul programului eparhial „Împreună pentru copiii noștri”.

„Ziua Internațională a Tineretului Ortodox va reuni și în acest an sute de tineri din eparhia noastră, membri activi ai Bisericii noastre, care au beneficiat, fie în calitate de voluntari, fie în calitate de participanți, de proiectele pe care ATOR Banatul de Munte, alături de celelalte structuri de tineret din eparhie, le propune tinerilor noștri. Vor fi contexte de împărtășire a volorilor credinței noastre, dar și prilejuri de comuniune și socializare în tinda Bisericii, care le vor oferi participanților sentimentul de apartenență la Biserica lui Hristos, ca mădulare vii și active în viața și misiunea acesteia în zilele nostre”.

Cele patru reuniuni se vor desfășura după un format unitar, care va cuprinde: cuvânt de folos și dialog duhovnicesc cu un preot invitat, ateliere de lucru pe teme de actualitate pentru tineri, prezentarea bilanțului pe anul 2023 și a principalelor proiecte dedicate tinerilor pentru anul 2024 și, la final, agapa frățească pregătită de organizatori.a

La Caransebeș, reuniunea tinerilor se va desfășura la Centrul „Episcop Emilian Birdaș”, de la demisolul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului”, acolo unde tinerii de la filialele ATOR Caransebeș și Valea Bistrei, alături de tineri din centrele de tineret și parohiile care au găzduit tabere din Protopopiatul Caransebeș, iar invitatul tinerilor atoriști va fi părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier eparhial în cadrul Sectorul Cultural al eparhiei și duhovnic al Mănăstirii Poiana Mărului.

La Reșița, tinerii ortodocși se vor reuni la Casa ATOR – sediul Asociaței Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, acolo unde vor sosi tineri din municipiul Reșița, precum și de la centrele de tineret din Bocșa, Berzovia și Măureni. Invitatul tinerilor va fi părintele Cristian Rădulescu, paroh al Catedralei „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul de pe Bârzava.

O a treia reuniune va avea la Oravița, la Liceul „General Dragalina”, acolo unde se vor reuni tinerii ortodocși din Protopopiatul Moldova Nouă, respectiv de la centrele de tineret din Oravița și Moldova Nouă, alături de tineri din orașul Anina și de la alte parohii rurale, implicate în proiectele eparhiale de tineret, de pe Valea Carașului. Invitatul tinerilor va fi părintele protosinghel Atanasie Alboni, duovnicul schitului Stăncilova, din Valea Almăjului.

La nivelul Protopopiatului Băile Herculane, tinerii ortodocși se vor reuni în Parohia Petnic, situată la inteferența Văii Almăjului cu Valea Cernei, iar invitat va fi părintele Mihai Ciucur de la Departamentul de Tineret al eparhiei. La Petnic se vor reuni tinerii de la filiala ATOR Banatul de Munte Valea Cernei, alături de cei de la centrele catehetice și de tineret, atât din zona Băile Herculane – Mehadia, cât și tineri din Valea Almăjului. 

Cele patru reuniuni vor fi organizate, cu binecuvântarea Părintelui Episcop Lucian, de către Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, în parteneriat cu centrele catehetice și de tineret ale eparhiei, cu sprijinul celor patru protopopiate din Eparhia Banatului de Munte. 

Ziua Internațională a Tineretului Ortodox, celebrată anual în data de 2 februarie, a fost instituită în iunie 1992, în cadrul celei de a 14-a Adunări Generale a Syndesmos – Organizaţia Mondială a Tineretului Ortodox. În Episcopia Caransebeșului, Ziua Internațională a Tineretului Ortodox este marcată, prin activități specifice, începând cu anul 2016, în acest an evenimentul aflându-se la cea de-a noua ediție