Activitatea Episcopiei Caransebeșului, în anul 2023, analizată în ședința Adunării Eparhiale

3 February 2024 Off By Pavel Canea
Activitatea Episcopiei Caransebeșului, în anul 2023, analizată în ședința Adunării Eparhiale

Activitatea Episcopiei Caransebeșului în anul 2023 a fost una rodnică în toate sectoarele, fapt constatat sâmbătă, 3 februarie, în cadrul ședinței ordinare a Adunării Eparhiale. Proiectele culturale, social-filantropice, economice, administrative şi patrimoniale ale Eparhiei Banatului Montan, desfășurate anul trecut, au fost dezbătute de către organismul deliberativ în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Lucian.

Ședința a debutat cu o slujbă de Te Deum, oficiată de un sobor de preoți în Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu”, după care evenimentul a continuat prin prezentarea raportului general din toate sectoarele și departamentele administrației eparhiale pe anul 2023.

Un proiect important aplicat pe anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice, a fost cercetarea tuturor așezămintelor sociale și unităților medicale, unde beneficiari sunt atât persoane vârstnice, cât și copii. În aceste locații, Părintele Episcop Lucian împreună cu toți clericii Eparhiei au săvârșit Taina Sfântului Maslu, rugăciuni de dezlegare și binecuvântare pentru cei aflați în suferință. De asemenea, Preasfințitul Lucian și toți preoții, pe lângă rugăciune și cuvintele de binecuvântare și mângâiere, le-au oferit cărți de rugăciuni, Sfinte Scripturi, precum și alte daruri.

Pentru susținerea tuturor activităților sociale din Episcopia Caransebeșului, desfășurate de toate unitățile aflate în subordinea centrului eparhial, sau care funcționează cu aprobarea Episcopiei, suma cheltuită în anul 2023 a fost de 5.078.653 lei.

Prin campania „Donează sânge, salvează o viață”, campanie care va continua și în anul 2024, au donat sânge aproximativ 672 persoane. Și activitățile cu copiii și tinerii, prin Departamentul de tineret și ATOR BM au fost bogate, desfășurându-se mai multe proiecte, precum „Taberele TDIS”, „Maica Vieții – Maica tuturor vârstelor”, „Ghetuțele lui Moș Nicolae” și altele, toate acestea aducând în comunitățile Eparhiei Banatului Montan dragoste, bucurie și întărire în credință.

Pe lângă bilanțul anului 2023 au fost planificate noi proiecte pentru anul în curs. Astfel, după prezentarea raportului, au fost formate 5 comisii de lucru care au discutat și analizat, fiecare în parte, proiectele prin care se poate intensifica viața bisericească în toate sectoarele de activitate ale Episcopiei Caransebeșului în cursul anului 2024.

„În acest an 2024 aniversăm 30 de ani de la reînființarea Episcopiei Caransebeșului, în august 1994 aici la Caransebeș a fost înscăunat episcopul de vrednică pomenire Emilian Birdaș. Așadar, în acest an vom aniversa 30 de ani de la reînființarea Episcopiei noastre, 30 de ani de rugăciune, de muncă, de acțiune pentru binele Bisericii și pentru binele tuturor credincioșilor din arealul acestei istorice Eparhii. Le mulțumim membrilor Adunării Eparhiale, tuturor celor care formează acest nucleu dur de rugăciune și acțiune în eparhia noastră. Membrii Adunării Eparhiale sunt oameni devotați Bisericii și ne bazăm unii pe ceilalți. I-am îndemnat ca pe mai departe să dăm dovadă de solidaritate, de întrajutorare și coresponsabilitate, pentru că suntem chemați a împlinii legea lui Hristos”, a precizat preasfințitul Lucian.

Dintre cele mai importante proiecte propuse amintim intensificarea activităților liturgice, catehetice și filantropice în spitalele și așezămintele sociale din Eparhie în contextul Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, continuarea programului catehetic misionar și educațional „Împreună pentru copiii noștri”, pictarea Catedralei Episcopale și continuarea lucrărilor de renovare și înfrumusețare la bisericile și edificiile bisericești ale Episcopiei Caransebeșului.