Liturghie arhierească în Parohia Vrani

12 February 2024 Off By Pavel Canea
Liturghie arhierească în Parohia Vrani

În duminica a 16-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost întâmpinat în Parohia Vrani din Protopopiatul Moldova Nouă de Fanfara de la Grădinari. Foarte mulți copii și tineri îmbrăcați în port popular, autorități locale și credincioși din Vrani, împreună cu Fanfara, s-au bucurat de venirea în mijlocul lor a Părintelui Episcop. După ce ierarhul i-a binecuvântat, au intrat cu toții în biserica parohială cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, unde s-au rugat la Sfânta Liturghie oficiată de către Preasfințitul Lucian, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

La final, din partea comunității, părintele paroh Adrian Sporea i-a oferit  ierarhului o icoană cu „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, ocrotitorii parohiei. După sfânta slujbă un grup de copii de la Școala din localitate au prezentat un program de poezii în grai bănățean și pricesne.

„Am venit cu mare bucurie în mijlocul acestor credincioși, mai ales că nu am mai slujit aici de 7 ani. M-am bucurat de dimineață când i-am văzut pe copiii și tinerii acestei comunități îmbrăcați în costume populare așteptându-mă în fața bisericii. De asemenea, am fost întâmpinați de Fanfara de la Grădinari și bineînțeles întâmpinați de foarte mulți credincioși. Cu toții am binecuvântat Împărăția Preasfintei Treimi și ne-am înălțat duhovnicește la această Sfântă Liturghie în cadrul căreia foarte mulți dintre credincioșii parohiei Vrani, inclusiv copii și tineri s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului. Este într-adevăr aici o viață efervescentă din punct de vedere spiritual. Ne bucurăm că sunt tineri și copii, dar și credincioși harnici, darnici, rugători și primitori, o comunitate vie și dinamică”, a afirmat Părintele Episcop.

„Îi mulțumim Domnului pentru că am trăit astăzi în mijlocul acestei comunități multe bucurii, stări duhovnicești de excepție și Îl rugăm pe Mântuitorul să ne ajute ca în toată viața să înmulțim și noi talanții, iar atunci când vom pleca din această viață pământească să putem da un răspuns bun la Înfricoșătoarea Judecată. Să trăim o viață în Hristos, să ne rugăm neîncetat și să muncim pentru binele nostru și pentru binele comunității”, a mai spus Preasfințitul Lucian.

În localitatea Vrani a existat o biserică de lemn, ctitorită în 1741. Biserica actuală cu hramul ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” s-a zidit între 1802 și 1808. Pictura a fost încredințată în 1811 pictorului Nistor Bogdanovici. Sfințirea bisericii a fost săvârșită în 30 iunie 1844, de către episcopul Ștefan Popovici din Vârșeț.