Concert oferit de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului

25 March 2024 Off By Pavel Canea
Concert oferit de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului

Cel de-al patrulea album al grupului psaltic „Ethos” a fost lansat în Duminica Ortodoxiei, în sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului Eparhial din Caransebeș. Evenimentul cultural a fost organizat cu binecuvântarea și participarea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, în după-amiaza zilei de duminică, 24 martie, ajunul Praznicului Bunei Vestiri.

Grupul psaltic al Episcopiei Caransebeșului a interpretat un buchet de pricesne specifice perioadei prepascale, închinate Maicii Domnului, precum și mamei creștine. Lansarea CD-ului și Stick-ului sub numele „Ofranda Iubirii Răstignite”, a adunat în sala de festivități numeroși preoți, credincioși și oficialități din Caransebeș, care au fost invitați să mediteze prin rugăciune și reflecție interioară la Jertfa pe care a făcut-o Mântuitorul pentru mântuirea lumii.

„Sfinții Părinți ne spun că după rugăciunea intensă și profundă urmează pentru oamenii duhovnicești o altă treaptă, și anume meditația, iar după meditație urmează o treaptă cu adevărat superioară, și anume contemplația. Noi în această seară, împreună cu tinerii din grupul psaltic «Ethos» ne-am rugat, dar am fost invitați și la meditație, și în mod special am fost invitați să contemplăm, mai ales că această sală de festivități este și un paraclis. Nu în zadar în spatele acestei scene avem un mic iconostas, avem aceste icoane în fața cărora și în această seară am meditat și am contemplat la taina Crucii și la taina Întrupării Cuvântului lui Dumnezeu. Totodată, privind la sfintele icoane și ascultând cântările dumnezeiești, ne-am înălțat duhovnicește și parcă am uitat de grijile acestei lumi. Privind la sfintele icoane am intrat într-un alt timp, în timpul sacru, pentru că ori de câte ori ne rugăm și ori de câte ori ne adunăm la rugăciune ieșim din acest timp al veacului trecător și intrăm într-o altă dimensiune”, a afirmat Preasfințitul Părinte Lucian în cuvântul de final.   

„Ofranda Iubirii Răstignite” vine după cele trei albume: „Buchet de Pricesne”, „La umbra Crucii Tale” și „Cântările învierii: Din moarte la viață”.

Grupul psaltic „Ethos” a fost înființat la inițiativa Preasfințitului Părinte Episcop Lucian și desfășoară o activitate bogată, însoțindu-l pe Părintele Episcop la toate slujirile, precum și la celelalte evenimente culturale și social-misionare, slăvindu-L pe Dumnezeu, sub îndrumarea părintelui diacon Minel Ciucă ca solist. Alături de părintele diacon grupul este întregit de tinerii: Mircea Ștefan tenor, baritonul Cristi Radu, isonarul Emil On și basul Andrei Trăilescu.