Mărturisirea dreptei credințe la Caransebeș

24 March 2024 Off By Pavel Canea
Mărturisirea dreptei credințe la Caransebeș

Duminica Ortodoxiei a fost cinstită și anul acesta în mod deosebit în Episcopia Banatului Montan. La Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian s-a rugat la Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare alături de un sobor de preoți și diaconi, la care au participat numeroși credincioși, printre care copii și tineri ce au ținut pe tot parcursul slujbei icoane în mâini, întrucât în această zi este evidențiată învățătura despre cinstirea sfintelor icoane, amintind de triumful Ortodoxiei din anul 843. Dintre cei prezenți la sfânta slujbă, la momentul potrivit, s-au împărtășit cu Dumnezeieștile Taine foarte mulți, fiind prima duminică din Postul Mare.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei, dirijat de părintele profesor Petru Paica. Părintele vicar eparhial, arhimandrit Constantin Timiș, a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei.

În continuare, preoți, preoți profesori, profesori de religie, elevi seminariști, copii și tineri din cadrul Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte și de la centrele de tineret ale Episcopiei Caransebeșului, dar și credincioși de toate vârstele din municipiul Caransebeș și din întreaga Eparhie, în mijlocul lor fiind Părintele Episcop, au mărturisit dreapta credință, participând la tradiționala Procesiune a Tinereții, ce s-a desfășurat pe traseul Catedrala Episcopală – Parcul General Dragalina. Cu toții au purtat icoane în mâini și au cântat pricesne, arătând necesitatea cinstirii icoanelor și mărturisirea dreptei credințe.

„De departe și de aproape au venit la acest praznic al Ortodoxiei, la Catedrala noastră, credincioși, preoți, dar și foarte mulți tineri, ca în ajunul Bunei Vestiri, în această duminică preafrumoasă a Ortodoxiei, să mărturisim și în cetatea Caransebeșului dreapta credință. Am cinstit sfintele icoane, ne-am închinat sfintelor icoane și credem că acestea nu sunt idoli, ci sunt ferestre spre veșnicie, pentru că atunci când ne închinăm în fața unei icoane noi cerem ajutorul lui Dumnezeu, ajutorul Maicii Domnului și ajutorul Sfinților care au bineplăcut lui Dumnezeu din veac. Nu spunem icoană ajută-ne, ci spunem: «Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul!», «Maica Domnului, acoperă-ne de tot răul cu cinstitul tău acoperământ!» și bineînțeles cerem ajutorul sfinților care sunt zugrăviți în biserici și pe sfintele icoane”, a explicat Părintele Episcop.

„Sfinții toți să se roage pentru noi și Maica Domnului să ne ajute să ne păstrăm dreapta credință, dar să ținem cont și de faptele cele bune pe care trebuie să le săvârșim, căci Mântuitorul ne spune atât de frumos în Predica de pe munte: «Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri». Să încercăm să împletim Ortodoxia cu ortopraxia, să fim mărturisitori ai dreptei credințe, dar și împlinitori ai Evangheliei lui Hristos”, a mai adăugat Preasfințitul Lucian.

La finalul procesiunii, în Parcul „General Dragalina”, grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului a interpretat câteva pricesne și cântece dedicate mamei, evenimentul având loc în ajunul Bunei Vestiri.