Rugăciune și pocăință în prima săptămână din Postul Mare la Caransebeș

21 March 2024 Off By Herea Darius
Rugăciune și pocăință în prima săptămână din Postul Mare la Caransebeș

Prima săptămână din Sfântul și Marele Post al Paștilor este una deosebită, întrucât suntem chemați cu toții la pocăință, la umilință, la smerita cugetare și la rugăciune intensă. La Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș în fiecare zi de luni până joi, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit alături de un sobor de preoți și diaconi, slujbele rânduite în această perioadă.

În aceste prime 4 zile, ierarhul a săvârșit Slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia a fost citit Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. De asemenea, pe lângă Pavecernița Mare, începând cu ora 22:00, chiriarhul, alături de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat și slujba Miezonopticii și a Utreniei, prin care a îndemnat credincioșii să privegheze neîncetat. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. La sfintele slujbe, au participat și elevii Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, alături de părinții profesori, dar și numeroși credincioși, ce au venit în această săptămână de pocăință pentru a intensifica rugăciunea.

„Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu”. Făcând referire la acest verset din Sfânta Scriptură, Preasfințitul Părinte Lucian a subliniat faptul că în această săptămână a Canonului de pocăință: „am încercat și noi aici în cetatea Caransebeșului să ne hrănim din cuvântul lui Dumnezeu care are putere multă. Venind la Catedrală și participând la toate sfintele slujbe ne-am hrănit din cuvântul lui Dumnezeu, dar și din cuvintele Sfinților Părinți, din alcătuirile imnografilor care au bineplăcut lui Dumnezeu, pentru că toți Sfinții Părinți au fost inspirați de Duhul Sfânt. Așadar, am ascultat în aceste 4 zile din Postul Mare Canonul de pocăință al Sfântului Andrei Criteanul, care s-a citit în cadrul Pavecerniței Mari, un canon care ne îndeamnă pe toți la meditație și mai ales ne îndeamnă la pocăință intensă și profundă. În cadrul Pavecerniței Mari am citit foarte mulți psalmi și foarte multe rugăciuni, de aceea credem că sufletul nostru s-a hrănit din cuvântul lui Dumnezeu și din cuvintele Sfinților Părinți. Chiar dacă din punct de vedere fizic flămânzim, sufletește ne-am hrănit din cuvântul lui Dumnezeu și credem că această hrană este mult mai importantă decât hrana trupului, dar mai mult decât atât vrem să ne hrănim cât mai des cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos, adevărata mâncare și adevărata băutură”.

„Îi binecuvântăm pe toți credincioșii care au început împreună cu noi în Catedrala noastră Episcopală Sfântul și Marele Post al Paștilor, îi așteptăm și la celelalte sfinte slujbe, la celelalte rânduieli specifice perioadei Triodului și așteptăm după cele 40 de zile de post praznicul Intrării Domnului în Ierusalim și după aceea săptămâna Sfintelor Pătimiri, ca să ne putem închina cu vrednicie Învierii Mântuitorului Hristos. Să avem cu toții un post binecuvântat și cu mult folos duhovnicesc și într-adevăr să simțim acest post ca o perioadă de foame și sete după Dumnezeu”, a mai spus ierarhul.

Tot la Catedrala Episcopală din Caransebeș, Preasfințitul Părinte Lucian va oficia vineri Sfânta Liturghie a darurilor înainte sfințite, începând cu ora 16:00. În sâmbăta Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron, ierarhul va săvârși Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, precum și Slujba Parastasului, iar în prima duminică din post, Duminica Ortodoxiei, va oficia Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, precum și procesiunea cu sfintele icoane.