ATOR Banatul de Munte a lansat, la Reșița, proiectul „LifeStream: dăruiește viață”

5 April 2024 Off By Herea Darius
ATOR Banatul de Munte a lansat, la Reșița, proiectul „LifeStream: dăruiește viață”

Casa ATOR Banatul de Munte din Municipiul Reșița a găzduit vineri, 5 aprilie 2024, evenimentul de lansare a proiectului „LifeStream: dăruiește viață”, organizat de către organizația de tineret a Episcopiei Caransebeșului în Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română.

La evenimentul de prezentare și lansare oficială a proiectului au participat, alături de echipa de inițiativă din partea ATOR Banatul de Munte, reprezentanți ai partenerilor atât zona medicală, cât și din zona educațională, respectiv cadre didactice din învățământul preuniversitar și universitar din localitate.

Proiectul își propune conștientizarea opiniei publice, și în special a tinerilor, cu privire la o problemă de sănătate publică foarte importantă la nivel național, și anume donarea de sânge. În contextul binecunoscut al deficitului de donatori de sânge înregistrat de ani buni la nivel național, ATOR Banatul de Munte își propune să deruleze o campanie susținută de informare și conștientizare a tinerilor din Municipiul Reșița – liceeni și studenți, în principal – cu privire la importanța și beneficiile donării de sânge. În acest sens, tinerii atoriști, alături de partenerii din comunitate, își propun derularea mai multor ateliere de informare în liceele din oraș, precum și în rândul studenților de la Centrul Universitar „Babeș Bolyai” Reșița.

Toate aceste demersuri au în vedere creșterea numărului de donatori înregistrați la Centrului de Transfuzie Sanguină și, pe termen mediu și lung, formarea unei mentalități în rândul tinerilor, prin care aceștia să devină donatori fideli și constanți, având în vedere nevoia tot mai mare de sânge din spitale. Totodată, proiectul are și o componentă prin care tinerii voluntari de la ATOR își propun prezentarea și diseminarea unor măsuri de prim ajutor în situații de urgență, activitate în cadrul căreia beneficiază de sprijin specializat din partea reprezentanților ISU „Semenic” Caraș-Severin.

În cadrul evenimentului, după cuvântul introductiv al părintelui Mihai Ciucur, coordonatoarea proiectului, Anita Radics, a prezentat obiectivele, activitățile specifice și calendarul acestora, proiectul urmând a se derula până în luna februarie a anului 2025. În cea de-a doua parte a întâlnirii au fost stabilite detalii de natură organizatorică, alături de partenerii educaționali și de cei medicali ai proiectului.

 Astfel, proiectul se derulează în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin și cu Centrul de Transfuzie Reșița și beneficiază de suportul de specialitate oferit de medici și specialiști din domeniul sanitar. De asemenea, pe parte educațională, proiectul se derulează în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin și cu mai multe licee din Reșița, printre care amintim: Colegiul Național „Mircea Eliade”, Colegiul Național „Diaconovici Tietz”, Colegiul Național „Traian Lalescu” și Liceul Teoretic „Traian Vuia”.

Proiectul „LifeStream: dăruiește viață” este cofinanțat prin Corpul European de Solidaritate, având codul de proiect: ESC30-SOL-000184442 și este implementat de către Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte în perioada martie 2024 – februarie 2025, fiind, totodată, unul dintre proiectele pe care asociația le derulează în contextul Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română.