„Fiți echilibrați și trăiți cumpătat” – îndemn la vremea Postului Mare, către tinerii atoriști

19 April 2024 Off By Herea Darius
„Fiți echilibrați și trăiți cumpătat” – îndemn la vremea Postului Mare, către tinerii atoriști

Joi, 18 aprilie, la demisolul Catedralei episcopale „Învierea Domnului” din Caransebeș a fost organizat un dialog duhovnicesc, la vremea Postului Mare, pentru tinerii atoriști, membrii centrelor de tineret și elevii Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, susținut de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Alături de tineri au fost prezenți preoții din Protopopiatul Caransebeș și coordonatori ai centrelor de tineret.

În debutul dialogului, ierarhul a susținut o scurtă tâlcuire a versetelor de la Romani 13;6 și capitolul 6 al Întâii Epistole către Corinteni, oferind tinerilor o cunoaștere mai aprofundată a echilibrului duhovnicesc și a modalității de a trăi o viață sănătoasă după modelul Sfintei Scripturi. După cele câteva minute introductive, ierarhul a inițiat dialogul liber, provocându-i pe tineri să se gândească la cele adresate în introducere și să ofere întrebări.

În cele ce au urmat, dialogul purtat de tineri împreună cu ierarhul, a continuat pe baza întrebărilor și curiozităților adresate de către tineri, fie în mod anonim, prin scrierea de bilețele, fie în mod direct, prin dialog și intervenții libere.

„Slavă lui Dumnezeu pentru această seară minunată în care noi, tinerii, am avut prilejul de a descoperii explicarea anumitor situații și lupte duhovnicești pe care nu am știut cum să le gestionăm. Pentru mine a fost un timp liniștitor, acest lucru pot spune că l-am resimțit din căldura și deschiderea pe care Prea Sfinția Sa o are de fiecare dată când ne adresează un cuvânt de învățătură. Pentru tinerii noi ai ATOR Banatul de Munte, această seară le-a deschis mai multe direcții, fiind o cinste să cunoști de tânăr ce este postul și cum trebuie să te raportezi încă din tinerețe în slujba Sfintei Biserici. Am ascultat cu drag cuvintele și am plecat încărcați duhovnicește și întăriți în lucrarea misionară pe care o săvârșim cu ajutorul Domnului!” mărturisește Mihail Cincheză, student la Facultatea de Teologie din Arad și vicepreședinte al ATOR Banatul de Munte.

Dintre subiectele cel mai des întâlnite în cadrul conversației, s-au regăsit sfaturile cu privire la postirea pentru prima dată a tânărului novice în viața bisericească, curiozități privitoare la rânduielile sfintelor slujbe, îndrumare legată de activitatea și misiunea organizației în slujirea aproapelui și a celor aflați în neputințe, învățături despre dragostea, îngăduința și grija lui Dumnezeu față de tineri. Nu au lipsit nici experiențele și mărturiile de viață, povestite atât de ierarh, cât și de tineri prezenți la întâlnire.

Dialogurile duhovnicești ale tinerilor, împreună cu Preasfințitul Părinte Lucian, sunt o activitate organizată în mod frecvent de către tinerii de la ATOR Banatul de Munte, în scopul apropierii tot mai mari, a membrilor mai vechi și mai noi ai organizației, de Biserică, dar și în scopul aflării cât mai multor informații și învățături relevante pentru viața creștinilor, a tinerilor creștini,  în zilele noastre.

În finalul dialogului, drept mulțumire și recunoștință față de Dumnezeu și față de purtarea de grijă a Preasfinției Sale în cei aproape 8 ani de activitate a asociației, tinerii de la ATOR Banatul de Munte au înmânat o donație în sprijinul lucrărilor de pictură a Catedralei Episcopale care au început.