Denia Canonului cel Mare la Catedrala Episcopală din Caransebeș

18 April 2024 Off By Pavel Canea
Denia Canonului cel Mare la Catedrala Episcopală din Caransebeș

Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul este oficiat de două ori în Postul Paștilor: în prima săptămână din Post – împărțit în patru zile în cadrul slujbei Pavecerniței Mari și miercuri, în a cincea săptămână, integral, în cadrul slujbei Utreniei zilei de joi. Astfel, la Catedrala Episcopală din Caransebeș, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a oficiat  această rânduială miercuri, 17 aprilie, răspunsurile liturgice fiind date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Această perioadă din cursul anului este una specială în care avem slujbe deosebite. O astfel de rânduială este Denia Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul pe care am săvârșit-o în această zi de miercuri din săptămâna a cincea a Postului Mare. Dar, nu trebuie să ne rezumăm doar la slujbele pe care le oficiem la biserică, ci trebuie să ne rugăm și acasă și este necesar să ne îndeletnicim cu lecturile duhovnicești, spre exemplu «Scara Raiului» și «Viața Cuvioasei Maria Egipteanca», care nu trebuie citite numai de călugări sau de preoți, ci trebuie parcurse și de creștinii care vor să urce pe scara sfintelor virtuți, împreună cu toți sfinții care au bineplăcut lui Dumnezeu din veac”, i-a îndemnat ierarhul pe cei prezenți la slujbă.

„Să-i luăm ca exemplu pe sfinții Ioan Scărarul, Efrem Sirul, Andrei Criteanul, Grigorie Palama, Maria Egipteanca și pe toți sfinții care au înțeles că fără cruce nu putem ajunge la înviere, iar Crucea Mântuitorului, dar și crucea vieții noastre, este o scară pe care noi putem urca, iar în capătul acestei scări se află Iisus Hristos biruitorul morții și al păcatului, care prin Cruce a biruit moartea și ne-a dăruit nouă viață veșnică. Prin Cruce Hristos ne-a înălțat la ceruri și la demnitatea de fii ai lui Dumnezeu după har. Suntem îndemnați în această perioadă cu totul specială să lăsăm celelalte griji cotidiene și să ne îngrijim mai mult de cele spirituale. Să ne luăm crucea vieții și să-L urmăm pe Mântuitorul ca să ne putem bucura și să primim pacea Sa”, a explicat Părintele Episcop la finalul sfintei slujbe.

La rugăciune au participat credincioși din Caransebeș, precum și elevii seminariști de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din municipiu. Vineri, 19 aprilie, începând cu ora 18, Părintele Episcop Lucian, va săvârși Denia Acatistul Bunei Vestiri tot la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeş.