Trei ateliere marca TDIS 2024 au organizat formări fizice pentru voluntarii din această vară

23 April 2024 Off By Herea Darius
Trei ateliere marca TDIS 2024 au organizat formări fizice pentru voluntarii din această vară

Primele formări fizice ale voluntarilor proiectului educațional „Tabăra din Inima Satului” 2024 au debutat, zilele acestea, în Episcopia Caransebeșului. Fiind organizate perioada 19-21 aprilie, în trei locații diferite, mai exact la Anina, Moniom și Marga, cele trei formări, pe trei ateliere diferite, au reunit un număr de peste 50 de voluntari proveniți din toate zonele județului Caraș-Severin.

Astfel, cele trei prime ateliere care au susținut formări fizice, în zilele ce au trecut, sunt: atelierul de educație pentru viață, atelierul de formare duhovnicească și atelierul de jocuri și seri tematice.

Echipa atelierului de educație pentru viață a desfășurat prima formare fizică, timp de două zile, la Marga, un loc deja cunoscut tinerilor și cu care aceștia s-au împrietenit, cu ocazia celor 4 ediții TDIS care au fost găzduite, de-a lungul timpului, în această zonă. Formarea a fost coordonată de către Anita Radics, liderul atelierului, alături de un număr de 16 voluntari prezenți, din mai multe zone ale județului. Cele două zile de formare au constat în prezentarea atelierului, în special pentru voluntarii care în acest an se află la prima experiență de voluntariat, pregătirea lor pe activitățile și tematicile specifice atelierului, dar și implicarea lor efectivă în ceea ce înseamnă conturarea unui atelier de educație pentru viață. Ca și scop secundar, această reuniune s-a dorit să creeze un context potrivit pentru această echipă de voluntari, de a petrece timp împreună și de a socializa și a se apropia, lucruri care sunt atât de importante într-o echipă. La finalul întregii activități, voluntarii au stabilit, alături de formatori, un program clar de activități practice, prevăzut pe perioada următoare, activități pe care aceștia le vor susține în locații diferite, pentru a se pregăti cât mai bine și a-și câștiga cât mai eficient experiența de voluntari. Un moment important, din cadrul programului acestei formări, l-a reprezentat vizita voluntarilor la Mănăstirea “Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”, unde tinerii au participat la Denia Acatistului Bunei Vestiri, fiind întâmpinați, totodată, cu multă căldură de către părintele Casian Rușeț, duhovnicul așezământului monahal.

Echipa atelierului de formare duhovnicească a desfășurat primele sesiuni de pregătire a voluntarilor la Moniom, loc în care a luat naștere lucrarea cu tineretul la nivelul Județului Caraș-Severin, prin înființarea Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte. La Moniom, formarea a durat trei zile, în perioada 19-21 aprilie. Activitatea de formare a fost coordonată de către Mihail Rocko Cincheză, formator în cadrul atelierului, îndrumat fiind de către părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului și parohul de la Moniom. În cadrul celor trei zile de pregătire de la Moniom, membrii echipei de formare a atelierului au primit „tricourile albastre”, însemn specific, la nivelul proiectului, a celor care contribuie la conturarea atelierelor și pregătirea voluntarilor. La fel ca și la celelalte formări, un obiectiv important al acestei formări a fost cunoașterea și familiarizarea voluntarilor atât unii cu ceilalți, cât și cu conținutul atelierului și cu sarcinile pe care le au de împlinit atât în tabere, cât și în perioada premergătoare acestora, pentru a se pregăti eficient de interacțiunea cu copiii și tinerii acestei veri. Programul de formare a cuprins atât parte teoretică, dar și parte practică, ambele fiind împletite cu participarea tinerilor la sfintele slujbe și, mai ales, cu interacțiunea directă cu copiii Centrului de Tineret Moniom, alături de care au susținut mai multe activități. Ultima zi, cea de duminică, s-a încheiat cu participarea tuturor tinerilor voluntari la Sfânta Liturghie, oficiată de către părintele Mihai Ciucur, în biserica parohială de la Moniom.

Echipa atelierului de de jocuri și seri tematice a organizat formarea în orașul Anina, cartierul Steierdorf, timp de două zile, în perioada 19-20 aprilie. Activitățile și programul au fost coordonate de către Sebastian Kradyel, formator al atelierului, și Natalia Iacob, în calitate de formator junior. O caracteristică importantă a acestei reuniuni a fost aceea că a presupus organizarea de activități practice, în cea mai mare măsură, pentru ca voluntarii prezenți să vadă și să contribuie la ceea ce înseamnă cu adevărat un atelier de jocuri marca TDIS. Echipa de formare a atelierului a explicat felul în care, prin joc, se pot desprinde numeroase învățături pe care copiii și tinerii le țin minte un timp îndelungat, creându-li-se experiențe și amintiri frumoase, prin acestea. La formarea de la Anina au fost prezenți, de asemenea, și un număr de cinci voluntari sosiți din atât Drobeta Turnu Severin, cât și din Craiova, ca urmare a programului de mentorat pe care tinerii din Episcopia Caransebeșului îl desfășoară pentru voluntarii din organizațiile de tineret ale Mitropoliei Olteniei. Activitatea de formare a atelierului de jocuri și seri tematice s-a încheiat cu poposirea tuturor tinerilor în Biserica „Sfânta Treime” din Steierdorf-Anina, unde părintele Daniel Nap a săvârșit o slujbă de mulțumire, urmată, de mesajul formatorilor către voluntari de a menține flacăra comuniunii aprinsă, precum și entuziasmul cu care au pornit la drum încă de pe acum, pentru a fi alături de copiii și tinerii pe care îi vor întâlni în această vară.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, programul de formare a voluntarilor TDIS 2024 va continua, în perioada următoare, fiind organizate mai multe reuniuni fizice, dar și online, pentru toate cele șase ateliere ale proiectului. La aceste formări vor participa toți cei aproximativ 130 de voluntari și formatori înscriși în proiectul educațional de tabere al Episcopiei Caransebeșului, pentru a se pregăti atât pentru cele 13 tabere care vor fi organizate în perioada acestei veri, cât și pentru a dobândi, la modul general, calități necesare și valoroase de voluntari ai Bisericii Ortodoxe din Banatul de Munte.