În cea de-a treia zi de Paște, ATOR Banatul de Munte a sărbătorit tradiționalul Paște al Tinerilor

8 May 2024 Off By Herea Darius
În cea de-a treia zi de Paște, ATOR Banatul de Munte a sărbătorit tradiționalul Paște al Tinerilor

Marți, 7 mai, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în comunitatea parohială din Bocșa Română, la biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a fost găzduită cea de-a șaptea ediție a tradiționalei sărbători, inițiată de către tinerii de la ATOR Banatul de Munte, Paștele Tinerilor.

Evenimentul a reunit un număr de peste 70 de tineri și copii membri atât ai organizației reprezentative de tineret a Eparhiei Banatului de Munte, cât și ai Centrului Catehetic „Mugurii Ortodoxiei” al parohiei gazdă. Tinerii, sosiți din toate zonele județului Caraș-Severin, au participat, la orele dimineții, la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oferind răspunsurile la strană. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoți, implicați în lucrarea de tineret a eparhiei, format din: părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, părintele Valentin Costea, parohul și gazda evenimentului, părintele Aurel Radics, de la Parohia Măureni, părintele Daniel Nap, de la Parohia Steierdorf-Anina, părintele Horia Mailat, coslujitor la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Reșița Montană și părintele Flavius Brie, preot misionar.

Prezenți la acest eveniment au fost și domnul Mirel Patriciu Pascu, primarul orașului Bocșa, doamna Gabriela Șerban, managerul Bibliotecii Orășenești „Tata Oancea”, deopotrivă gazde ale acestei sărbători a tinerilor din Episcopia Caransebeșului, precum și zeci de credincioși ai parohiei, care s-au bucurat de acest eveniment deosebit. Totodată, la momentul potrivit, cea mai mare parte a copiilor și tinerilor prezenți s-au apropiat de Sfântul Potir, împărtășindu-se cu Sfântul Trup și Sânge al Mântuitorului.

„Paștele Tinerilor este un eveniment care luat naștere în anul 2017, la Moniom, fiind organizat la inițiativa tinerilor din ATOR Banatul de Munte ca o dorință de a ne reuni și a ne bucura împreună de praznicul Învierii Domnului. Așa cum avem Paștele Tinerilor, avem și sărbătoarea Crăciunului Tinerilor, pe care o serbăm în a treia zi de Crăciun. Ne bucurăm că avem aceste oportunități de a vizita mai multe parohii și chiar mănăstiri, prin aceste sărbători, având binecuvântarea ierarhului nostru, pentru că le considerăm ca fiind parte din activitatea noastră misionară, prin care poposim în diverse locații, ne rugăm împreună, cântăm, ne împărtășim cu Sfintele Taine și povestim tuturor celor prezenți despre frumusețea acestei lucrări în care ne aflăm și care are menirea de a ne îndrepta pașii acestor ani tineri pe căi bune și sigure. Nu în ultimul rând, ocaziile acestea de a ne reuni sunt o mare bucurie pentru noi, deoarece îl asemănăm cu un timp frumos, de sărbătoare, petrecut în marea noastră familie, a tinerilor ortodocși din Banatul de Munte”, povestește Anita Radics, președintele organizației de tineret a Eparhiei Caransebeșului.

Cea de-a doua parte a evenimentului a constat în agapa frățească servită pentru toți tinerii prezenți, oferită cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Bocșa.

Paștele Tinerilor reprezintă, în acest an, punctul reluării programului de activități misionare și educaționale din perioada imediat următoare, desfășurate de către ATOR Banatul de Munte la nivelul județului. Tot în această săptămână, la Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, zeci de copii și tineri de vor reuni la Mănăstirea Gornea, situată în Clisura Dunării, acolo unde se va săvârși Paraclisul Maicii Domnului din cadrul programului misionar de rugăciune, închinat anului omagial, „Maica Domnului – Izvor de tămăduiri pentru cei neputincioși”. În perioada următoare, de asemenea, mai multe activități educaționale, misionare și de formare a voluntarilor organizației de tineret vor avea loc, în județul Caraș-Severin, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în scopul pregătirii lor pentru marile proiecte ale verii, care urmează, dintre care amintim proiectul Tabăra din Inima Satului și Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte.