Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Gänserndorf și-a sărbătorit pentru prima dată hramul

26 May 2024 Off By Pavel Canea
Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Gänserndorf și-a sărbătorit pentru prima dată hramul

Sâmbătă, 25 mai, biserica parohială cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din localitatea Gänserndorf, ce se află la 20 de kilometri de Viena-Austria, a îmbrăcat haine de sărbătoare. Fiind în preajma sărbătorii Sfinților Împărați, foarte mulți credincioși din Eparhia Germaniei, Austriei și Luxemburgului au venit să se roage în biserica ce și-a sărbătorit pentru prima dată hramul.

Sărbătoarea a debutat încă de vineri prin oficierea Tainei Sfântului Maslu de către un sobor de preoți și diaconi, răspunsurile liturgice fiind date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului, care a oferit și un concert de cântări pascale și alte pricesne.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, al Europei Centrale și de Nord, Sfânta Liturghie de sâmbătă a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului alături de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. Reprezentanți ai Consulatului și Ambasadei României la Viena, autorități locale, foarte mulți copii și tineri și foarte mulți credincioși au fost prezenți la această sărbătoare.

Preasfințitul Părinte Lucian a oferit mai multe daruri pentru preotul paroh Alin Buliga și credincioșii Parohiei Gänserndorf, o Sfântă Evanghelie, o cruce de binecuvântare și una pectorală, o icoană cu Sfinții Împărați Constantin și Elena, mai multe Sfinte Scripturi, cărți de rugăciuni și iconițe.

„Ne-am bucurat să-i revedem pe credincioșii noștri din Banatul de Munte aici în Austria, pentru că sunt foarte mulți români ortodocși din Eparhia noastră care lucrează și viețuiesc pe aceste meleaguri. Ne bucurăm de asemenea de faptul că românii ortodocși sunt primiți cu brațele deschise de locuitorii din Austria și din toată Europa”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

„Ne leagă o prietenie duhovnicească cu părintele Alin care a activat câțiva ani în Episcopia Caransebeșului ca și cântăreț, fiind conducătorul grupului psaltic «Katharsis». Dânsul păstorește această parohie și la invitația lui, dar și la invitația credincioșilor de aici, am venit cu bucurie sfântă la hramul bisericii, nu în 21 mai, ci astăzi, pentru ca împreună cu alți preoți din Austria și cu credincioșii care au avut o zi liberă să fim împreună și să-i cinstim pe acești Sfinți Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa Elena”, a mai spus Părintele Episcop.

După Sfânta Liturghie violonistul Tudor Andrei a susținut un recital, iar dansatorii Ansamblului „Dor călător” din Graz au oferit un program de dansuri populare românești.

Parohia Gänserndorf a luat ființă la inițiativa Înaltreasfintitului Părinte Serafim în anul 2023. Prima Sfântă Liturghie în această parohie a avut loc în 30 iulie 2023. Sfântul locaș este o biserică romano-catolică închiriată pentru această comunitate tânără. Numeroșii copii și tineri de aici au posibilitatea să învețe limba română, limba germană și să desfășoare și alte activități la școala parohială.