Sesiuni de formare inițială pentru tinerii voluntari TDIS
12 March 2025
Aproximativ 120 de tineri voluntari, liceeni și studenți, au participat în zilele de 10 și 11 martie, la Măureni, respectiv Caransebeș, la primele sesiuni de formare inițială a voluntarilor, în cadrul programului eparhial de tabere „Împreună pentru copiii noștri”.
Cele două reuniuni ale voluntarilor, organizate de către Departamentul de Tineret al eparhiei, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, sunt parte a calendarului proiectului de tabere TDIS și TDIF, organizat pentru al șaptelea an consecutiv în Eparhia Banatului de Munte. Scopul acestor reuniuni a fost familiarizarea tinerilor care s-au înscris ca și voluntari cu specificul proiectului, precum și încadrarea acestora ca și voluntari într-unul dintre cele șase ateliere pe care conceptul de tabără TDIS îl propune și în acest an copiilor din comunitățile cărășene.
Prima reuniune s-a desfășurat la Măureni, luni, 10 martie, și a reunit aproximativ 60 de tineri voluntari din zonele: Reșița, Oravița, Anina, Moldova Nouă, Bocșa și Măureni, alături de reprezentanți ai echipei de organizare a proiectului. Evenimentul a fost deschis cu o slujbă de binecuvântare săvârșită de către părintele paroh Aurel Radics și părintele Mihai Ciucur, coordonatorul proiectului, urmate de mesajul de bun venit din partea domnului Brian Filimon, primarul comunei Măureni, gazda evenimentului.
Cea de-a doua întâlnire a voluntarilor s-a desfășurat la Caransebeș, la Restaurant Palace din localitate, și a reunit 60 de voluntari din zonele: Caransebeș, Valea Bistrei, Reșița și Valea Cernei, alături de reprezentanții echipei de management și organizare TDIS.
Ambele întâlniri s-au desfășurat după același format, respectiv: după slujba de binecuvântare a avut loc prezentarea proiectului eparhial „Împreună pentru copiii noștri” de către coordonatorul acestuia, părintele Mihai Ciucur, după care a avut loc prezentarea obiectivelor și a specificului fiecărui atelier, de către liderii celor șase atelierele care alcătuiesc conceptul de tabără TDIS: Educație pentru viață, Dezvoltare personală, Lucru în echipă și comunicare, Formare duhovnicească, Jocuri, concursuri și seri tematice, Ateliere artistice. Cea de-a doua parte a reuniunilor a fost dedicată prezentării practice a acestor ateliere, prin intermediul unei activități de tip open-space, intitulată „târgul atelierelor TDIS”, la finalul căreia fiecare dintre tinerii prezenți și-a ales atelierul în cadrul căreia se va implica în calitate de voluntar în taberele din această vară.
În perioada imediat următoare, toți voluntarii înscriși în proiect vor participa la sesiunile de formare specifice, pentru fiecare atelier în parte, formări care se vor desfășura în format hibrid, respectiv fizic și online. Acestea vor avea loc pe parcursul a trei luni, în perioada 15 martie – 15 iunie și se vor finaliza cu o sesiune de practică, prin intermediul căreia toți voluntarii vor desfășura activități cu copiii, atât din centrele catehetice sau de tineret, cât și din parohiile și școlile din zonele lor.
„În fiecare an, un număr tot mai mare de tineri, în special adolescenți de liceu, se alătură proiectului nostru în calitate de voluntari, ceea ce arată că taberele organizate an de an în parohii își arată roadele lor. Mai bine de o treime dintre tinerii înscriși în acest an ca și voluntari sunt tineri noi, o mare parte dintre aceștia fiind din rândul participanților la taberele organizate în anii trecuți. În felul acesta, proiectul nostru își împlinește cu succes unul dintre obiectivele sale, și anume: crearea de nuclee de tineri în comunitățile unde au loc tabere, pentru ca aceștia să continue activitățile derulate în tinda Bisericii. De altfel, în acest an, ne propunem să formăm, în plus față de voluntarii înscriși deja, și alți tineri cu vârsta de peste 14 ani din comunitățile care vor găzdui tabere în această vară”, a precizat coordonatorul proiectului, părintele Mihai Ciucur. De asemenea, acesta a mulțumit membrilor echipei de formare, în mare parte liceeni și studenți, pentru efortul depus și pentru calitatea muncii lor, care este, de la an la an, tot mai eficientă și mai adaptată nevoilor copiilor și realităților din parohii.
Cei 120 de voluntari înscriși proiect sunt tineri membri ai Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, coordonați de către echipa de ostenitori ai Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului. Cele două sesiuni de formare inițială a voluntarilor s-au derulat cu sprijinul Primăriei Comunei Măureni și al Hotelului Palace din Caransebeș, respectiv al domnului primar Brian Filimon și al doamnei Frunzina Dragalina – ambii fiind membri ai Adunării Eparhiale a Episcopiei Caransebeșului.
În acest an, cu binecuvântarea ierarhului și cu sprijinul partenerilor locali, vor avea loc 10 tabere în comunitate, dintre care 7 tabere la sate, de tipul TDIS, și 3 tabere la oraș, de tipul TDIF.