Teme ale anului omagial și comemorativ dezbătute la Topleț

13 March 2025 Off By Pavel Canea
Teme ale anului omagial și comemorativ dezbătute la Topleț

Cea de-a treia întrunire din cadrul programului eparhial desfășurat de Episcopia Caransebeșului, în contextul anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române și anului comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al 20-lea, s-a desfășurat miercuri, 13 martie, în Parohia Topleț din Protopopiatul Băile Herculane.

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, împreună cu toți clericii Cercului pastoral-misionar Domașnea – Valea Cernei s-au rugat în biserica „Sfântul Arhidiacon Ştefan” din localitate, la slujba de Tedeum oficiată de un sobor de preoți. La finalul slujbei părintele Constantin Bența de la Parohia Cornea a vorbit despre „Simbolul de credință: Creația – lucrare a lui Dumnezeu”.

În continuare au fost prezentate trei referate ce au avut ca temă anul omagial și comemorativ, dar și o temă locală ce a subliniat viața bisericească în cei 160 de ani de la înființarea Episcopiei Caransebeșului (1865-2025). Părintele Pavel Găină de la Parohia Pecinișca a expus tema „Clerici şi mireni care s-au implicat în recunoaşterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române”, părintele Bogdan Belu de la Parohia Bârza a vorbit despre „Episcopii Ioan Popasu și Nicolae Popea, ucenicii Sfântului Mitropolit Andrei Șaguna – păstori ai Bisericii ortodoxe din Banat”, iar părintele Octavian-Iosif Szala de la Parohia Mehadica a expus referatul cu tema „Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae – teolog, dascăl și părinte al Bisericii Ortodoxe Române”.

La final au avut loc discuții și comentarii pe marginea referatelor, dezbaterea problemelor pastorale din unităţile parohiale ale Cercului pastoral-misionar Domașnea – Valea Cernei, precum și comunicarea unor hotărâri ale autorităţilor bisericești.

Programul eparhial va continua pe cercuri pastoral-misionare și în celelalte 7 locații până în luna octombrie, astfel încât toți preoții din Episcopia Caransebeșului să poată avea intervenții în cadrul acestor cercuri, pentru a se putea îmbogăți, atât din punct de vedere al cunoștințelor istorice, cât și din punct de vedere spiritual.