Schitul Bogâltin își va prăznui hramul

25 June 2019 Off By Herea Darius
Schitul Bogâltin își va prăznui hramul

La sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Schitul Bogâltin din județul Caraș-Severin își va cinsti ocrotitorii. Credincioșii care își vor îndrepta pașii sâmbătă, 29 iunie, spre așezământul monahal, vor avea posibilitatea să participe la Sfânta Liturghie, oficiată în pridvorul mănăstirii, din încredințarea Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, de către părintele arhimandrit Constantin Timiș – vicar eparhial, împreună cu părintele protopop Iosif Frenț al Protopopiatului Băile Herculane și cu un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice vor fi oferite de către corul parohiei Lăpușnicul Mare. Cu această ocazie, va fi adusă spre cinstire, racla cu moaște de la Mănăstirea Poiana Brașov, în care se găsesc părticele din Moaștele Sfinților Apostoli Petru, Pavel și Andrei.

Schitul Bogâltin a luat fiinţă din dorinţa credincioşilor de a avea un locaş monahal în preajma munţilor Cornerevei, unde călugării să se roage neîncetat pentru lume. Piatra de temelie a bisericii s-a pus în anul 1949, construcţia schitului fiind dirijată şi executată de ctitorul Ioan Rădulescu cu sprijinul credincioşilor din Bogâltin, Cornereva şi de pe Valea Almăjului.

Târnosirea bisericii s-a făcut în ziua de 8 iulie 1959 de către ÎPS Vasile Lăzărescu, mitropolitul Banatului. În anul 2008 Consiliul Eparhial al Episcopiei Caransebeșului a schimbat destinația mănăstirii transformând-o în mănăstire de călugărițe. De la data de 1 noiembrie, odată cu plecarea maicilor la alte mănăstiri, s-a reluat firul vieţuirii monahale, prin venirea aici a părintelui ieromonah Filotei Gherman, care a fost numit stareţ, şi a părintelui Ciprian Miclea, schitul redevenind schit de călugări, aşa cum a fost încă de la întemeierea lui, în anul 1949. În prezent se derulează mai multe lucrări de renovare şi înfrumuseţare