Hramuri mănăstirești în Episcopia Caransebeșului

26 September 2019 Off By Pavel Canea
Hramuri mănăstirești în Episcopia Caransebeșului

Marți, 1 octombrie, la sărbătoarea „Acoperământul Maicii Domnului” mai multe așezăminte monahale din Episcopia Caransebeșului își serbează hramul. Anul acesta bucuria duhovnicească a obștii monahale și a credincioșilor Mănăstirii Brebu din județul Caraș-Severin va fi împlinită de săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești. Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului va oficia sfânta slujbă alături de un sobor de preoți și diaconi în altarul de vară al mănăstirii, iar răspunsurile liturgice vor fi date de un grup de tineri teologi protopsalți.

Mănăstirea Brebu a luat ființă în anul 1997 din inițiativa administrației locale a comunei Brebu, precum și a credincioșilor din această comună, care au donat terenul numit „Valea Popii”, necesar construirii unei așezări monahale. Biserica a fost construită între anii 1997-1998, iar așezământul monahal Brebu a fost ridicat la rangul de mănăstire de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2000, la propunerea chiriarhului locului. Sfântul locaș a fost înfrumusețat și consolidat între anii 2006 – 2011 prin osteneala monahiei Magdalena Ghindăș, stareța mănăstirii dimpreună cu obștea monahală.

Și la Mănăstirea Călugăra va fi zi de hram marți, astfel că, Sfânta Liturghie va fi săvârșită din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian de către părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial. Și în acest an o părticică din moaștele Sfântului Apostol și Evanghelist Luca de la Mănăstirea Kosijerevo din Muntenegru, mănăstire înfrățită cu Mănăstirea Călugăra va fi adusă în ziua hramului. Mănăstirea Călugăra, aflată în vecinătatea oraşului cărăşean Oraviţa, este recunoscută ca veche vatră sihăstrească.

Pe locul unde astăzi se înalţă biserica mănăstirii, se găsea o peşteră unde, la jumătatea secolului al XIX-lea, au fost descoperite osemintele bine mirositoare ale unui pustnic, câteva obiecte bisericeşti, dar şi o icoană a Maicii Domnului, pictată, se pare, în Sfântul Munte Athos. Această descoperire a convins localnicii să ridice o mănăstire în acel loc, care a fost sfinţită cu mare fast de episcopul Emilian Kengelat al Vârşeţului în ziua de 1 octombrie 1861. Atât icoana descoperită acolo, cât şi izvorul din curtea mănăstirii, au fost considerate aducătoare de vindecare sufletească şi trupească, mulţime de credincioşi, din ţară, dar şi din străinătate, venind an de an la praznicul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului.