Un secol de la nașterea episcopului Emilian Birdaș (23 noiembrie 1921 – 23 noiembrie 2021)

17 November 2021 Off By Herea Darius
Un secol de la nașterea episcopului Emilian Birdaș (23 noiembrie 1921 – 23 noiembrie 2021)

Episcopia Caransebeșului, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, organizează, în perioada 22 noiembrie – 23 noiembrie, sub genericul „Un secol de la nașterea episcopului Emilian Birdaș 23 noiembrie 1921 – 23 noiembrie 2021”,  un eveniment comemorativ dedicat restauratorului Episcopiei Caransebeșului, vrednicul de pomenire episcop Emilian Birdaș. De asemenea, la sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului, duminică, 21 noiembrie, în toate bisericile de pe cuprinsul Eparhiei Banatului Montan, se vor săvârși slujbe de pomenire pentru episcopul Emilian Birdaș.

Particularitatea episcopului Emilian Birdaș se leagă de o activitate unică, și anume de reînființarea a două eparhii istorice care au fost închise într-un context istoric aparte, Mitropolia Bălgradului, în anul 1700, și Episcopia Caransebeșului, în anul 1949. În felul acesta, în vremuri foarte grele, în anul 1975, episcopul Emilian Birdaș avea să reînființeze Episcopia Alba Iuliei, iar, în 1994, va reînființa Episcopia Caransebeșului. În felul acesta, genericul manifestărilor noastre comemorative dedicate celor 100 de ani de la nașterea sa se leagă de aceste activități unice în istoria Bisericii Ortodoxe Române, și anume spunând, în aceste zile, că episcopul Emilian Birdaș este ctitor de eparhii”, a precizat părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilierul cultural al Episcopiei Caransebeșului,

Manifestările vor debuta luni, 22 noiembrie, începând cu ora 16,30, cu o slujbă de pomenire pentru episcopul Emilian Birdaș, care va fi săvârșită la Biserica „Sf. Ioan Botezătorul”,  necropola episcopilor Caransebeșului.

În continuare, evenimentul va cuprinde vernisarea expoziției foto-documentare „Episcopul Emilian Birdaș – omul și arhiereul” la Colecția muzeală „Episcop Elie Miron Cristea” și un program artistic comemorativ „Episcopul Emilian Birdaș – iubitor de Biserică și Neam”, desfășurat în sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului Eparhial. În cadrul programului artistic, va fi difuzat filmul comemorativ  „Episcopul Emilian Birdaș – ctitor de eparhii. Un secol de la naștere (1921-2021)” realizat de Trinitas TV.

În cea de-a doua zi a evenimentului, marți, 23 noiembrie, manifestările vor debuta cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, săvârșită la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș, începând cu ora 9,30, de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, cu participarea ÎPS Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, ÎPS Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, ÎPS Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, ÎPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și PS Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului. În încheierea Sfintei Liturghii, soborul clerical va săvârși o slujbă de pomenire pentru episcopul Emilian Birdaș.

Evenimentul se va încheia cu prezentarea medaliei comemorative „Episcopul Emilian Birdaș – un secol de la naștere (1921-2021) și 25 de ani de la trecerea la cele veșnice (1996-2021)”. Toate evenimentele se vor organiza în temeiul normelor prevăzute de legislație și vor fi transmise live pe pagina de facebook a Episcopiei Caransebeșului.

Nădăjduim că aceste manifestări se vor înscrie în buchetul recunoștinței pe care ierarhi, credincioși, preoți și monahi îl aduc episcopului Emilian pentru întreaga sa activitate, care nu s-a rezumat doar la activitatea de episcop, ci la activitatea de cleric, fiind preot și monah în Biserica lui Hristos de la vârsta de 14 ani. Așadar, cu aceste cuvinte, ne aducem și noi prinosul de recunoștință pentru vrednicul ierarh ardelean, care a știut să țină Biserica vie și să renască Biserica într-o perioadă foarte grea, cu reverberații pe un timp îndelungat”, a mai precizat părintele Casian Rușeț, lansând astfel invitația de a ne aduce toți contribuția în buchetul recunoștinței oferit, în veșnicie, episcopului Emilian Birdaș, prin rugăciune și comemorare, la un secol de la nașterea sa.