„Luceafărul poeziei românești” și rugăciunea în spiritualitatea românească

12 January 2022 Off By Herea Darius
„Luceafărul poeziei românești” și rugăciunea în spiritualitatea românească

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Episcopia Caransebeșului organizează vineri, 14 ianuarie, începând cu ora 17, în Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Episcopiei, manifestarea cultural-artistică intitulată „Mihai Eminescu și rugăciunea în spiritualitatea românească”.

Prin acest eveniment, se urmărește comemorarea poetului nepereche Mihai Eminescu, numit și „Luceafărul poeziei românești”, a cărui lumină, revărsată în versuri și proză, strălucește peste veacuri în cultura și spiritualitatea românească.

Pentru a sărbători Ziua Culturii Naționale și pentru a nu lăsa să apună Luceafărul pe cerul culturii caransebeșene, iubitorii de frumos sunt invitați să verniseze lucrări și publicații din opera eminesciană. În amintirea și spre neuitarea marelui poet național, se va săvârși și o rugăciune de pomenire.

În atmosferă de comemorare și recunoștință pentru exemplul de credință și patriotism transpuse în opera sa, Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului va interpreta pricesne și poezii din condeiul lui Mihai Eminescu, momentul artistic fiind urmat de evocări și poezii ale aceluiași poet nepereche, susținute de dr. fil. Liubița Raichici și fil. Diandra David.

Manifestarea se va bucura de prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, fiind invitați să se alăture Părintelui Episcop toți cei care doresc să păstreze aprinsă flacăra credinței și a culturii și să o dăruiască și tinerelor generații, astfel încât steaua culturii să nu cadă, să nu se stingă, ci să ardă „deasupra mărilor, arzând depărtărilor”, fiind făclie viitoarelor generații, până la sfârșitul veacului.