Binecuvântare arhierească în Parohia Sichevița

10 January 2022 Off By Pavel Canea
Binecuvântare arhierească în Parohia Sichevița

În duminica de după Botezul Domnului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a mers în Parohia Sichevița din Protopopiatul Moldova Nouă. Părintele Episcop a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi în biserica parohială cu hramul „Sfânta Treime”.

Principalul motiv pentru care Preasfințitul Lucian a slujit în această comunitate a fost marcarea celor 42 de ani de misiune și pastorație a părintelui paroh Dorin Nistoran, care va ieși la pensie.

„Am venit ca să-l cinstim pe părintele paroh și ne-am bucurat foarte mult că au fost numeroși credincioși la sfânta biserică, iar părintele și-a luat rămas bun de la cei pe care i-a păstorit peste două decenii. În viitorul apropiat, cu ajutorul lui Dumnezeu, sperăm să numim aici un nou preot, care să continue cu același zel misionar și cu aceeași râvnă, slujirea și lucrarea pastoral-misionară din această parohie. Dumnezeu să-i dăruiască părintelui Nistoran ani mulți, ca să se bucure de o slujire frumoasă pe mai departe și să-I mulțumească lui Dumnezeu că a slujit Biserica din Episcopia Caransebeșului 42 de ani”, a subliniat Preasfințitul Lucian.  

Părintele Dorin a slujit în Parohia Sichevița 23 de ani, după ce a păstorit 19 ani credincioșii Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Moldova Nouă.

Cu prilejul slujirii arhierești de duminică, 9 ianuarie, Preasfințitul Lucian i-a oferit părintelui paroh, pentru toată activitatea pastoral-misionară, o cruce pectorală și un act de cinstire.

Foarte mulți credincioși au fost la sfânta biserică, printre care autorități locale și foarte mulți copii și tineri. La momentul potrivit s-au apropiat de Sfântul Potir, împărtășindu-se cu Sfintele Taine.

De asemenea și Consiliului parohial, dar și Adunării parohiale, ierarhul le-a oferit mai multe acte de cinstire, pentru că au fost alături de părintele Dorin la toate activitățile desfășurate la sfânta biserică.

Făcând referire la îndemnul evangheliei duminicale, Preasfințitul Lucian a spus că „trebuie să medităm la cuvântul Mântuitorului din evanghelia de astăzi care ne cheamă la pocăință. Mântuitorul își începe activitatea Sa publică, propovăduirea evangheliei, cu acest cuvânt: «Pocăiți-vă, căci s-a apropiat Împărăția Cerurilor». Așadar, la început de an civil, în duminica de după Botezul Domnului, să ne pocăim, să punem început bun vieții noastre și să încercăm să asimilăm în mintea și inima noastră cuvântul vieții veșnice, astfel încât să aducă rod însutit.”  

Parohia Sichevița se află pe Clisura Dunării, iar sfântul locaș de aici a fost construit între anii 1835-1836 în vremea episcopului Iosif Raiacici. Are hramul Sfânta Treime și a fost sfinţit de către Vasile Lăzărescu în data de 6 august, 1938. Pictura din interiorul bisericii a fost realizată abia în anul 2002 prin cheltuiala credincioșilor din localitate, de pictorul Mihai Bofan din Oravița.