Sfinții Apostoli Petru și Pavel, prăznuiți la Schitul Bogâltin

27 June 2022 Off By Herea Darius
Sfinții Apostoli Petru și Pavel, prăznuiți la Schitul Bogâltin

Bucuria praznicului va debuta în ajun, marți, 28 iunie, când, începând cu ora 18, se va săvârși Vecernia cu Litie și Utrenia. A doua zi, în 29 iunie, manifestările vor continua cu slujba sfințirii apei mici, începând cu ora 7, urmată de Acatistul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Începând cu ora 9, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de un sobor de preoți și diaconi, va oficia Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în altarul de vară al schitului.

Ca în fiecare an, sunt invitați să ia parte la sărbătoarea așezământului monahal din apropierea munților Cornerevei toți credincioșii care doresc să pășească pe urmele Sfinților Apostoli Petru și Pavel, în duhul rugăciunii și al recunoștinței pentru darurile lui Dumnezeu și pentru mijlocirea „casnicilor” Săi.

Schitul Bogâltin a luat fiinţă din dorinţa credincioşilor de a avea un locaş monahal în preajma munţilor Cornerevei, unde călugării să se roage neîncetat pentru lume. Piatra de temelie a bisericii s-a pus în anul 1949, construcţia schitului fiind dirijată şi executată de ctitorul Ioan Rădulescu cu sprijinul credincioşilor din Bogâltin, Cornereva şi de pe Valea Almăjului. Odată cu plecarea maicilor la alte mănăstiri, s-a reluat firul vieţuirii monahale, prin venirea aici a părintelui ieromonah Filotei Gherman, care a fost numit stareţ, schitul redevenind schit de călugări, aşa cum a fost încă de la întemeierea lui, în anul 1949. În prezent, se derulează mai multe lucrări de renovare şi înfrumuseţare a acestui sfânt locaș.