Schitul Bogâltin și-a cinstit ocrotitorii

30 June 2022 Off By Pavel Canea
Schitul Bogâltin și-a cinstit ocrotitorii

Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel aduce în fiecare an mare bucurie așezământului monahal din Munții Cornerevei, întrucât mulți pelerini vin aici să se roage corifeilor apostolilor, alăturându-se credincioșilor din această zonă în ziua hramului.

Anul acesta a fost prezent la sărbătoarea Schitului Bogâltin și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, săvârșind Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi. Au participat autorități locale, ctitori, binefăcători ai așezământului monahal, dar și mulți credincioși și pelerini din apropiere și din alte zone ale țării.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. Mulți credincioși s-au împărtășit și cu Sfintele Taine, întrucât această sărbătoare este precedată și de o perioadă de post.

„Credincioșii care vin aici se bucură căci părintele stareț Filotei îi determină prin cuvântul lui bun și prin rugăciunile pe care le săvârșește zilnic aici, să intre în obștea extinsă a acestui așezământ. Chiar dacă nu sunt foarte mulți frați aici, părintele egumen are mulți fii duhovnicești, credincioși din comuna Cornereva, Valea Almăjului, din stațiunea Băile Herculane, din Caransebeș și din alte zone, care vin aici să primească cuvânt de folos și să se liniștească în acest loc ales și binecuvântat de Dumnezeu”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.   

Pentru frumoasa lucrare pastoral-misionară, dar și edilitar-gospodărească părintele stareț Filotei a fost hirotesit protosinghel. În semn de recunoștință pentru purtarea de grijă pe care o arată Schitului Bogâltin, părintele stareț i-a oferit Preasfințitului Lucian o icoană a Maicii Domnului.

Schitul Bogâltin a luat fiinţă din dorinţa credincioşilor de a avea un locaş monahal în preajma munţilor Cornerevei, unde călugării să se roage neîncetat pentru lume. „La această sihăstrie s-au nevoit mai mulți părinți îmbunătățiți, au rostit rugăciuni în liniștea munților părinți care au dorit să-L urmeze pe Mântuitorul Iisus Hristos și la rândul lor au împărtășit credincioșilor care veneau aici în duminici și sărbători, cuvinte de folos, inspirate din evanghelia Mântuitorului și inspirate din viețile sfinților”, a mai spus Părintele Episcop.  

Piatra de temelie a bisericii Schitului Bogâltin s-a pus în anul 1949, construcţia așezământului monahal fiind dirijată şi executată de ctitorul Ioan Rădulescu cu sprijinul credincioşilor din Bogâltin, Cornereva şi de pe Valea Almăjului. Odată cu plecarea maicilor la alte mănăstiri, s-a reluat firul vieţuirii monahale, prin venirea aici a părintelui ieromonah Filotei Gherman, care a fost numit stareţ, schitul redevenind schit de călugări, aşa cum a fost încă de la întemeierea lui, în anul 1949. În prezent, se derulează mai multe lucrări de renovare şi înfrumuseţare a acestui sfânt locaș.