Banatul de Munte, în veșmânt de sărbătoare la praznicul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul

14 July 2022 Off By Herea Darius
Banatul de Munte, în veșmânt de sărbătoare la praznicul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul

Miercuri, 20 iulie, la praznicul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Banatul de Munte va îmbrăca veșmânt de sărbătoare, devenind un loc al bucuriei duhovnicești. Pelerinii care își vor îndrepta pașii spre această zonă binecuvântată îl vor putea cinsti pe cel care a fost socotit ca ocrotitor al Banatului, până la data de 28 februarie 1950, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, în întregul județ.

Bucuria praznicului va începe încă de marți, 19 iulie, la Mănăstirea Vasiova din Bocșa, unde va poposi duhovnicește și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Începând cu ora 18, se va oficia Slujba privegherii, Vecernia cu Litia, de către ierarh, împreună cu un sobor de preoți. În continuare, începând cu ora 20:30, se vor săvârși Utrenia, Acatistul și Paraclisul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul și rugăciuni de dezlegare. După miezul nopții, începând cu ora 1, se va oficia Sfânta Liturghie.

În dimineața praznicului, începând cu ora 6:30, se va sfinți apa și se va săvârși Taina Sfântului Maslu, urmate de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească, oficiată începând cu ora 9:00. După comuniunea în jurul Sfântului Potir, a hranei pentru suflet, credincioșii sunt chemați la agapa frățească.

De asemenea, și Maica tuturor bisericilor din Banatul de Munte, Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, va deveni un loc de bucurie duhovnicească, întrucât lăcașul de cult își va cinsti cel de-al doilea hram, oferit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în data de 12 septembrie 2010.

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este și ocrotitorul celor două schituri ce se află pe Muntele Semenic și pe Muntele Mic. Pe munții  Banatului de Munte  Sfânta Liturghie va fi săvârșită, în ziua hramului, de către delegații Preasfințitului Părinte Lucian.

Încă 13 biserici din cele patru protopopiate ale Eparhiei Caransebeșului își vor sărbători hramul. Băuțarul Inferior, Băuţarul Superior, Bucoşniţa, Marga şi Valea Timişului din Protopopiatul Caransebeş, Bogâltin, Luncaviţa, Mehadia, Pătaş şi Pârvova din Protopopiatul Băile Herculane, Oravița Română, Coronini şi Milcoveni din Protopopiatul Moldova Nouă.