Curs informal pentru cântăreții bisericești

11 July 2022 Off By Herea Darius
Curs informal pentru cântăreții bisericești

În perioada 3 iunie-29 iulie 2022 se desfășoară cursul informal pentru cântăreții bisericești, seria a patra, de care beneficiază 20 de persoane înscrise din Protopopiatele Caransebeș și Reșița. Cursul este organizat în sistem hibrid, teorie și practică atât online, pe platforma Zoom și în prezență fizică la bisericile parohiale rurale din localitățile de proveniență ale participanților sau la biserica din incinta Protopopiatului Caransebeș. Ne bucurăm de un feedback extrem de pozitiv din partea cursanților, interesați fiind de învățarea și însușirea cunoștințelor practice și teoretice necesare îmbunătățirii cântării la strană.

Cea mai mare parte a unităților parohiale ale Eparhiei Caransebeșului se află în mediul rural, în localități în care are loc un intens proces de îmbătrânire și de depopulare datorită migrării spre orașe sau datorită natalității scăzute. De cele mai multe ori, în aceste localități, cântarea la strană este asigurată de personal necalificat și fără o pregătire de specialitate, iar unitățile parohiale se află adesea în situația de a nu-și putea desfășura programul liturgic. Tinerii absolvenți de școli teologice sunt cel mai adesea atrași de mediul urban, unde găsesc condiții mai bune de trai pentru a-și întemeia familii și pentru a-și duce copiii la școală.

Prin cursul informal pentru cântăreții bisericești, organizat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în cadrul proiectului cu titlul „SUNT ANGAJAT DEVIN CALIFICAT” – număr identificare proiect POCU/726/6/12/135294, participanții proveniți din rândul credincioșilor apropiați de strana parohiilor, voluntari în biserică sau angajați, pot dobândi cunoștințe de Catehism, Drept și Liturgică și pot aprofunda noțiuni de Muzică și Cântare bisericească și Tipic bisericesc, cu ajutorul formatorilor autorizați, clerici cu experiență didactică și pedagogică de la Centrul eparhial. Toți participanții la cursuri primesc gratuit, suportul de curs tipărit, Catavasierul sau Octoihul Mic și un stick cu cele opt glasuri pe bănățeană, precum și Liturghia uniformizată.

Cursul informal pentru cântăreții bisericești ai seriei a IV, grupele 7 și 8 se va finaliza în data de 29 iulie 2022, prin evaluare teoretică și practică, iar certificatele de participare vor fi înmânate într-un cadru festiv, la Centrul eparhial din Caransebeș, în luna septembrie, pentru toți participanții. Vor urma cursurile informale de cântăreț bisericesc încă 40 de participanți, deși solicitarea din partea parohiilor este chiar mai mare. (Anca-Mariana Câmpean, coordonator cursuri informale Caransebeș)