Nașterea Maicii Domnului, cinstită la Băile Herculane

5 September 2022 Off By Herea Darius
Nașterea Maicii Domnului, cinstită la Băile Herculane

La prima mare sărbătoare din noul an bisericesc, Mănăstirea din Băile Herculane îmbracă veșmânt de sfântă sărbătoare, Nașterea Maicii Domnului reprezentând hramul așezământului monahal.

Cu acest prilej, joi, 8 septembrie, începând cu ora 9, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de un sobor de preoți și diaconi, la care sunt invitați toți credincioșii care, pe lângă odihna trupească în orașul-stațiune, caută și odihna sufletească întru Hristos. De asemenea, credincioșii sunt chemați ca, la începutul Anului bisericesc, să cinstească Nașterea Maicii Domnului, ale cărei pântece au fost cuptorul din care s-a născut Pâinea vieții pe Pământ.

Mănăstirea cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” din stațiunea Băile Herculane are în prezent 4 vieţuitoare. La propunerea Preasfinţitului Părinte Lucian, în anul 2007, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatului a ridicat aşezământul la rang de mănăstire, împodobindu-se astfel salba de mănăstiri din Episcopia Caransebeşului. Între lucrările de amenajare executate recent s-a aflat şi refacerea Sfintei Mese, sfinţită de Preasfinţitul Lucian la data de 4 decembrie 2010, ocazie cu care mănăstirea a primit şi al doilea hram „Sfânta Mare Muceniță Varvara”. În anul 2020 a fost târnosit paraclisul așezământului monahal ca urmare a reconfigurării spațiului liturgic prin mărire și orientarea altarului spre răsărit. În prezent mănăstirea este administrată de părintele protosinghel Nectarie Câșlariu.