Consiliul Eparhial al Episcopiei Caransebeșului întrunit în ședință de lucru

1 July 2020 Off By Pavel Canea
Consiliul Eparhial al Episcopiei Caransebeșului întrunit în ședință de lucru

După prima jumătate a anului 2020 Consiliului Eparhial al Episcopiei Caransebeșului s-a întrunit în ședință de lucru pentru a dezbate sinteza activităților tuturor sectoarelor Eparhiei Banatului Montan în această perioadă. De asemenea, au fost adoptate mai multe hotărâri menite să îmbunătățească activitatea acestora.

Sectorul administrativ-bisericesc a prezentat mișcările de personal clerical și neclerical, precum și aprobarea înființărilor/modificărilor/desființărilor de unități bisericești și/sau posturi clericale din cuprinsul Episcopiei Caransebeșului, hotărâte în ședințele Permanenței Consiliului Eparhial, în perioada 1 ianuarie – 1 iunie 2020.

La sectorul cultural s-au discutat aspecte privind rezultatele obținute de elevii seminariști la examenul de bacalaureat. De asemenea s-au prezentat principalele evenimente culturale ce se vor desfășura în a doua jumătate a acestui an: comemorarea episcopului Iosif Traian Badescu – 11 iulie; aniversarea a 10 ani de la sfințirea Catedralei Episcopale din Caransebeș – 12-13 septembrie; pelerinajul la Crucea de pe Muntele Mic – 14 septembrie și conferințele preoțești de toamnă.

La sectorul social și activități cu tineretul s-a vorbit despre activitățile sociale desfășurate de către Episcopia Caransebeșului în timpul pandemiei COVID. Totodată s-a propus mărirea capacității Centrului de Zi „Sfântul Nicolae” din cadrul Complexului de Servicii Sociale „Sfântul Vasile cel Mare” al Episcopiei Caransebeșului de la 100 la 150 de beneficiari.

S-a prezentat bilanțul activităților campaniei umanitare „Mâinile Bucuriei”, desfășurată de către ATOR Banatul de Munte în municipiul Reșița, în perioada 15 Martie – 30 Iunie 2020. De asemenea s-a discutat despre implementarea la nivel eparhial a programului „Împreună pentru copiii noștri”, dedicat Anului omagial al pastorației părinților și copiilor. Un alt punct de dezbatere la sectorul social a fost ajutorul acordat familiilor afectate de inundațiile din ultima perioadă.

Consiliul Eparhial este organul executiv al Adunării Eparhiale şi conduce chestiunile administrative bisericeşti, culturale, sociale şi economice pentru Eparhie, în perioada dintre sesiunile Adunării Eparhiale. Consiliul Eparhial se compune din 9 membri, 3 clerici şi 6 mireni, aleşi pe termen de patru ani de Adunarea Eparhială dintre membrii ei. Aceştia pot fi aleşi pentru cel mult două mandate.