Pictura Catedralei Arhiepiscopale din Arad a fost sfințită de un sobor de 8 ierarhi

13 December 2018 Off By Herea Darius
Pictura Catedralei Arhiepiscopale din Arad a fost sfințită de un sobor de 8 ierarhi

Duminică, 9 decembrie 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, alături de un sobor de ierarhi ai Bisericii noastre, a sfințit pictura Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Treime” din Arad. Împreună cu Mitropolitul Banatului au slujit: IPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, PS Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, PS Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei și locțiitor de Episcop al Daciei Felix, PS Părinte Paisie, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, PS Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului. La sfânta slujbă a asistat și PS Părinte Daniil Stoenescu.Evenimentul a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală arădeană, de către numerosul sobor de ierarhi, preoți și diaconi, sub protia Mitropolitului Ioan al Banatului, în prezența oficialităților centrale și locale, a conducerii celor două universități arădene, a primarilor din localitățile însemnate ale județului, a miilor de credincioși veniți din cuprinsul eparhiei și a celor învecinate.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Preasfințitul Părinte Daniil, care a explicat pericopa evanghelică a duminicii, despre tămăduirea femeii gârbove (Luca 13, 10-17). Preasfinția Sa a făcut amintire în cuvântul său și de cele două sfinte pomenite astăzi, Sfânta Ana, mama Sfintei Fecioare Maria și Sfânta Prorociță Ana, mama Prorocului Samuel. Fiind în Anul Centenar, Preasfințitul Părinte Daniil a făcut o comparație între ridicarea femeii gârbove, prin minunea săvârșită de Mântuitorul Hristos și ,,ridicarea” Transilvaniei prin Marea Unire de la 1918.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan, împreună cu soborul de ierarhi, preoți și diaconi a săvârșit slujba de sfințire a picturii catedralei.

Imediat după sfințire, Mitropolitul Banatului a dat citire Mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cu prilejul sfințirii picturii Catedralei Arhiepiscopale ,,Sfânta Treime” din Arad, intitulat: ,,Catedrala Sfânta Treime din Arad – o bucurie pentru Centenarul Marii Uniri din 1918”. În cuvântul său, Părintele Patriarh Daniel a evidențiat că „Aradul, ca cetate a Marii Uniri, a format un adevărat nucleu de intelectuali români, care au înţeles că libertatea românilor din Transilvania se poate realiza doar prin unirea lor cu Regatul României”. ,,Uniți în jurul unor personalități de seamă, precum Vasile Goldiş, care a fost secretar eparhial al Episcopiei Aradului, patriot vizionar şi om de înaltă cultură, considerat de Octavian Goga „Părinte al Patriei”, arădenii au desfășurat o perseverentă activitate națională, cu iniţiative de mare însemnătate pentru realizarea dorinței de unitate națională românească”, a precizat Preafericirea Sa.

După citirea mesajului, Părintele Mitropolit a rostit un cuvânt de învățătură legat atât de pericopa evanghelică a Duminicii a 27-a după Rusalii, cât și de rolul pe care l-a avut Aradul, prin personalitățile marcante ale vremii, în înfăptuirea Marii Uniri de la 1918.

Cuvinte de binecuvântare și felicitare pentru cele realizate de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei la Arad, au adresat și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, fii duhovnicești ai Eparhiei Aradului.

Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, a arătat în cuvântul rostit că aceasta este o împlinire a dorinței vrednicilor ierarhi care au păstorit Eparhia Aradului, a intelectualilor arădeni, corifei ai Marii Uniri de la 1918 și nu numai, care au militat activ pentru realizarea dezideratului ortodocșilor din aceste părți ale Aradului de-a avea o catedrală eparhială. După aceasta, Înaltpreasfinția Sa a adus cuvânt de aleasă mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, tuturor ierarhilor, oficialităților centrale și locale, soborului de preoți și diaconi, slujitorilor catedralei, ctitorilor și binefăcătorilor care au sprijinit substanțial această măreață lucrare, precum și miilor de credincioși participanți la această zi de sărbătoare a eparhiei.

Răspunsurile liturgice au fost asigurate de Corul Catedralei, condus de Diac. Laviniu Morariu și Grupul ,,Trifon Lugojan”, condus de tânărul Marinel Roz.

Cu prilejul acestui eveniment, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a oferit tuturor ierarhilor prezenți Distincția eparhială ,,Sfântul Ier. Sava Brancovici” (engolpion și cruce), Părintelui Simion Mladin, eclesiarhul catedralei, crucea pectorală a aceleiași distincții, și la fel, crucea pentru mireni celor care au avut o contribuție deosebită în ducerea la bun sfârșit a lucrărilor desfășurate la Catedrala Arhiepiscopală.

La Sfânta Liturghie au participat și zeci de studenți și elevi de la școlile teologice arădene, însoțiți de către Părintele Prof. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” și Prof. Pompiliu Gavra, Directorul Seminarului Teologic Ortodox din Arad.

În seara zilei, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a participat la Slujba Vecerniei și la Concertul de colinde susținut de corul Catedralei, condus de către Diac. Laviniu Morariu, în Catedrala Arhiepiscopală. Prezentarea concertului a fost făcută de către Părintele Dr. Mircea Cricovean.

La final, Chiriarhul i-a felicitat pe membrii corului pentru concertul susținut.

***

Scurt istoric al catedralei

Sfințirea locului pentru noua catedrală a avut loc în ziua de 24 noiembrie 1991, în Duminica a 30-a după Rusalii, după slujirea Sfintei Liturghii. Lucrările propriu-zise de construcţie a catedralei au început în anul 1994. În 1995 s-a turnat nivelul general, după care au urmat închiderile perimetrale, acoperirea cu tablă de cupru peste un schelet metalic. În 2003 s-au adus cinci clopote de la renumita fabrică din Insbruck, Austria. În 2007 s-a terminat placarea exterioară din calcar de Podeni, iar scările şi soclul au fost făcute din granit. În ajunul Crăciunului din 2007 s-a săvârşit prima Liturghie. Policandrele din biserică sunt din bronz şlefuit, aduse de la Tesalonic, iar mobilierul este realizat la noi în ţară, de către arhitect Sorin Martin.

Pictura interioară a catedralei și a sălii solemnităților a fost realizată de către Prof. Dr. Cătălin Băluț, în perioada 2010-2018.

La demisolul catedralei se află și paraclisul Sfântul Ierarh Nicolae, pictat de către pictorul Dumitru Macovei, iar mozaicurile interioare și exterioare au fost executate de către Prof. Virgil Moraru.

Lucrările au fost susținute financiar de către autoritățile locale și centrale, societățile comerciale din municipiu și județ, monahii și monahiile sfintelor mănăstiri, preoții și credincioșii arădeni, precum și donator din țară și de peste hotare.

Târnosirea Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Treime” din Arad a fost făcută de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, înconjurat de un numeros sobor de ierarhi, preoți și diaconi, la 6 decembrie 2008.

În acel an, 2008, era prima catedrală episcopală construită după Revoluția din 1989, din țara noastră și astăzi, în anul Centenarului Marii Uniri de la 1918, este cea mai mare realizare a arădenilor din ultimul secol.

De menționat aici este faptul că la nivel național, în Anul Centenar, între realizările de seamă, în special în domeniul eclezial, alături de târnosirea Catedralei Mântuirii Neamului din Capitala țării se adaugă și încheierea lucrărilor și sfințirea picturii Catedralei Arhiepiscopale ,,Sfânta Treime” din Arad.