Slujire arhierească la Catedrala Episcopală din Caransebeș de Ziua Eroilor

6 June 2019 Off By Pavel Canea
Slujire arhierească la Catedrala Episcopală din Caransebeș de Ziua Eroilor

La Praznicul Înălțării Domnului Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii a hirotonit întru preot pe diaconul Traian Profir pentru parohia Grădinari din Protopopiatul Reșița. Părintele diacon a fost slujitor la Catedrala Episcopală din Caransebeș și a făcut parte din Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului, grup ce îl însoțește pe Preasfințitul Părinte Lucian în misiunea ce o desfășoară în Eparhia Banatului Montan.

Părintele Episcop a rostit și un cuvânt de învățătură în care a ilustrat învățăturile ce se desprind din evanghelia rostită la acest praznic al Înălțării Domnului, iar la final a săvârșit o slujbă de pomenire pentru eroii neamului românesc.

Pentru că Praznicul Înălțării este sărbătoare națională pentru poporul român, la care se pomenesc în toată Patriarhia Română eroii căzuți pe toate câmpurile de luptă, cei care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară, Preasfințitul Lucian a săvârșit o slujbă de pomenire pentru aceștia și la cimitirul eroilor din municipiul Caransebeș. Au fost prezenți preoți din municipiu și studenți teologi din Caransebeș, care la final au depus coroane de flori.

„I-am pomenit astăzi cu multă evlavie și multă dragoste pe eroii patriei noastre care s-au înălțat la cer împreună cu martirii, mucenicii și mărturisitorii, pentru că suntem convinși că toți eroii și martirii neamului nostru românesc au plecat la luptă pentru apărarea patriei, cu credința în inimă și cu dragostea față de Dumnezeu și față de această țară. De aceea se cuvine ca la fiecare Liturghie și în mod special în fiecare an la praznicul Înălțării Domnului să-i pomenim și să-i cinstim pe toți cei care și-au asumat această luptă pentru apărarea credinței ortodoxe strămoșești și pentru apărarea patriei noastre”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită prin alte două Hotărâri Sinodale din anii 1999 şi 2001, prin care această zi a fost proclamată sărbătoare națională bisericească.

Tot astăzi și la Schitul Înălțarea Domnului de la Reșița a fost zi de bucurie duhovnicească pentru că din încredințarea Preasfințitului Lucian, a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, cu ocazia hramului. Mulți credincioși au venit să se bucure în această zi de sărbătoare la acest așezământ monahal. Sfânta slujbă a fost înfrumusețată de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. Părintele arhimandrit a săvârșit alături de un sobor de preoți și o slujbă de pomenire pentru eroii patriei noastre și a rostit un cuvânt de învățătură despre însemnătatea praznicului de astăzi.