Episcop Veniamin Nistor – Restituire istorică a Episcopiei Caransebeșului

2 August 2019 Off By Pavel Canea
Episcop Veniamin Nistor – Restituire istorică a Episcopiei Caransebeșului

Episcopia Caransebeșului aniversează în acest an un sfert de secol de la reînființarea din anul 1994, după ce în urmă cu șapte decenii a fost desființată abuziv de regimul comunist în anul 1949. Acest eveniment trist din urmă cu 70 de ani a făcut ca Episcopul Veniamin Nistor, cel care a păstorit istorica Eparhie a Caransebeșului în acea vreme să plece cu domiciliul forțat la Alba Iulia. Aici episcopul de vrednică amintire a îndeplinit funcţia de stareţ al Mănăstirii „Sfânta Treime” (Catedrala Reîntregirii), gospodărind cu tragere de inimă acest aşezământ. La 5 februarie 1963, în vârstă de 77 de ani, a trecut la Domnul şi a fost înmormântat lângă Schitul „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba Iulia.

Osemintele episcopului Veniamin Nistor au fost deshumate anul acesta în data de 25 iulie, iar o delegație a Episcopiei Caransebeșului a fost la Alba Iulia și l-a adus la Caransebeș pe episcopul martir în data de 27 iulie. Sicriul cu rămășițele lui a fost depus în Paraclisul episcopal din incinta Centrului eparhial până la 1 august. În această zi a fost dus la Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș unde în prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, un sobor de preoți și diaconi a oficiat Sfânta Liturghie, iar în continuare Slujba Parastasului. Cu ocazia acestui eveniment părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului a ilustrat în fața celor prezenți viața și activitatea episcopului Veniamin Nistor, evidențiind în special râvna cu care și-a îndeplinit misiunea de ierarh în ciuda vitregiilor acelor vremuri.

În continuare s-a mers într-o procesiune până la Biserica necropolă a Episcopiei unde își dorm somnul de veci și episcopii Ioan Popasu și Emilian Birdaș. Aici, după buna rânduială a lui Dumnezeu a avut loc reînhumarea episcopului martir Veniamin Nistor la 70 de ani de la  începutul drumului pribegiei sale.

„Episcopul Veniamin Nistor în anul 1949 a fost silit de regimul comunist să părăsească cetatea Caransebeșului și să se stabilească cu domiciliul forțat la Alba Iulia. Iată după 70 de ani de exil este adus acasă în cetatea sa pe care a păstorit-o cu mult drag și cu multă râvnă și de acum înainte își doarme somnul de veci în necropola eparhiei noastre alături de primul episcop al Caransebeșului Ioan Popasu și episcopul Emilian Birdaș, cel care a reînființat în 1994 această eparhie. În acest an comemorăm 70 de ani de la desființarea Episcopiei noastre și 25 de ani de la reînființarea ei, așadar, în acest an important pentru istoria eparhiei noastre participăm la o restituire istorică, la un act de dreptate pentru înaintașii noștri, pentru cei care au păstorit această frumoasă și importantă Eparhie din Patriarhia Română”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

În cimitirul Bisericii necropole își mai dorm somnul de veci și episcopul Nicolae Popeea și arhiereul Filaret Musta. La Eșelnița, la dorința sa, a fost înmormântat episcopul Iosif Traian Badescu, iar ceilalți doi episcopi ai Caransebeșului au ajuns, unul Patriarh, celălalt Mitropolit al Banatului și astfel își dorm somnul de veci în cele două catedrale, Elie Miron Cristea în Catedrala Patriarhală, iar Vasile Lăzărescu în Catedrala Mitropolitană din Timișoara.

După plecarea episcopului Vasile Lăzărescu al Caransebeşului în scaunul episcopal al Timişoarei, în anul 1941, episcop al Caransebeşului a fost ales vrednicul de pomenire episcop Veniamin Nistor. A lucrat cu timp şi fără timp pentru întărirea istorică, religioasă şi culturală a clericilor şi credincioşilor din istorica Eparhie a Caransebeşului.

Vrednicul de pomenire al Episcopiei Caransebeşului s-a născut în ziua de 10/22 februarie 1886 în comuna Araci (Arpătac), judeţul Covasna. După absolvirea studiilor de teologie la Sibiu, a urmat cursurile de doi ani la Facultatea de Teologie din Bucureşti. A fost preot militar, apoi a deţinut funcţii administrative în cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, până la alegerea sa ca episcop în 3 iunie 1941. Pe 8 iunie 1941, în duminica Rusaliilor a avut loc în Catedrala mitropolitană din Sibiu, slujba hirotonirii întru arhiereu a noului episcop al Caransebeşului, Veniamin Nistor, iar instalarea s-a făcut duminică, 24 august 1941.