Sinaxă monahală în Episcopia Caransebeșului

10 December 2019 Off By Herea Darius
Sinaxă monahală în Episcopia Caransebeșului

În Anul omagial al satului românesc Sinaxa Monahală din Episcopia Caransebeșului a fost organizată la Schitul Petroșnița ce se află lângă satul cu același nume. Sinaxa s-a desfășurat luni, 9 decembrie și debutat cu o slujbă de Te Deum în biserica așezământului monahal cu hramurile „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei”, după care în trapeza schitului a fost vizionat filmul documentar „Decretul 410/1959. Istoria răstignirii monahismului românesc”, realizat de televiziunea Trinitas TV a Patriarhiei Române.

În continuare părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, a susținut un referat în care a prezentat efectele Decretului 410/1959 asupra vieții monahale din acea perioadă. Reuniţi sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Lucian, monahii şi monahiile din Eparhie au dezbătut mai multe teme cu privire la Anul omagial și s-au prezentat rapoartele de activitate a fiecărui așezământ monahal. Totodată s-a făcut un bilanț al vieții monahale din Banatul de Munte la 30 de la Revoluția din decembrie 1989.

„Discuțiile care au avut loc la această sinaxă au fost pe marginea a tot ceea ce s-a întâmplat cu monahismul românesc după Revoluția din decembrie 1989 pentru că suntem în luna decembrie 2019 și aniversăm 30 de ani de la evenimentele care s-au petrecut în 1989. S-a discutat despre evoluția monahismului românesc și ne-am gândit la problemele și greutățile dar și bucuriile pe care le-am avut în Episcopia Caransebeșului, mai ales după reînființarea acesteia în 1994”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

În cele 26 de așezăminte monahale din arealul Eparhiei Banatului Montan sunt aproximativ 200 de viețuitori.