Sărbătoare la Mănăstirea Vasiova în Ajunul Bobotezei

6 January 2020 Off By Pavel Canea
Sărbătoare la Mănăstirea Vasiova în Ajunul Bobotezei

Și în acest an, nu doar viețuitorii, ci și credincioșii și pelerinii ce vin la Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” Vasiova din județul Caraș-Severin s-au rugat în Ajunul Bobotezei împreună cu Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. În biserica mare a mănăstirii Părintele Episcop a săvârșit duminică, 5 ianuarie, Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, urmată de Slujba Vecerniei praznicului.

La momentul potrivit au mers cu toții în procesiune la izvorul așezământului monahal unde a fost oficiată Sfințirea cea Mare a apei după rânduiala din Ajunul Bobotezei. O evlavie deosebită a pelerinilor şi închinătorilor față de Mănăstirea Vasiova, se datorează existenţei aici a acestui izvor despre care se spune că un anume miner, Alexe Perian, şi-a redobândit vederea după ce s-a spălat pe ochi din izvorul pomenit.

„Suntem în ajunul unui Praznic Împărătesc și Îl rugăm pe bunul Dumnezeu să binecuvinteze pe tot poporul credincios. Am invocat și astăzi harul Preasfântului Duh care s-a pogorât peste apa de la izvor și a sfințit-o și pe aceasta pentru că firea apelor se sfințește astăzi prin pogorârea Sfântului Duh. L-am rugat pe Mântuitorul Hristos să trimită harul Sfântului Duh și peste noi, ca fiecare să ne sfințim, să-L avem pe Duhul cel Preasfânt și conlucrând cu El să ne dobândim mântuirea. Să ne bucurăm duhovnicește și să gustăm cu evlavie și credință din apa sfințită astfel încât să începem cu binecuvântarea lui Dumnezeu acest an civil”, a subliniat Preasfințitul Lucian.  

În prezent, Mănăstirea Vasiova este îndrumată de monahia Varvara Sântiuan, care împreună cu duhovnicul Ioanichie Petrică şi cu celelalte vieţuitoare se ostenește cu grădinăritul, apicultura, ateliere de pictură şi croitorie, această mănăstire fiind o oază de spiritualitate şi duhovnicie în Episcopia Caransebeşului. Viaţa monahală de aici a cunoscut o importantă dinamizare şi sub aspectul gospodăririi, răspunzând cerinţelor pelerinilor care vizitează această mănăstire. S-au amenajat spaţii de cazare pentru doritorii de linişte, care, după tradiţia mănăstirească, pot sta trei zile.