Hram la Mănăstirea Vasiova

25 April 2020 Off By Pavel Canea
Hram la Mănăstirea Vasiova

La praznicul închinat Maicii Domnului din Săptămâna Luminată, sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” Vasiova din județul Caraș-Severin s-a bucurat de prezența Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, care a săvârșit Sfânta Liturghie în altarul de vară al așezământului monahal. Părintele Episcop a mers să cerceteze obștea mănăstirii în această zi de sărbătoare întrucât pe lângă hramul principal „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, acest așezământ este ocrotit și de Maica Domnului, având ca hram secundar „Izvorul Tămăduirii”.

„Chiar dacă trăim vremuri de criză am socotit de bine să aducem un cuvânt de binecuvântare și de mângâiere obștii mănăstirii Vasiova și Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a dăruit o zi foarte frumoasă, o zi de primăvară dulce, mângâietoare și dătătoare de speranță”, a arătat ierarhul.

La intrarea în mănăstire se află un izvor cu apă tămăduitoare despre care se spune că un miner și-a recăpătat vederea după ce s-a spălat pe ochi cu apă din izvor. Obștea mănăstirii mărturisește că toți cei ce vin cu credință la acest izvor primesc vindecare.

După Sfânta Liturghie Părintele Episcop Lucian împreună cu soborul de preoți și obștea mănăstirii au mers în procesiune până la acest izvor, ierarhul oficiind aici potrivit rânduielii slujba sfințirii celei mici a apei sau Aghiasma mică.

La final Preasfințitul Lucian a spus că toți trebuie „să încercăm să ducem o viață duhovnicească și în aceste vremuri complicate, chiar dacă nu putem să venim în număr mare la biserică”.

„Noi ne-am rugat și astăzi pentru credincioșii care sunt nevoiți să rămână acasă, dar și pentru toți bolnavii care zac pe patul de suferință și așteaptă din partea Mântuitorului Hristos tămăduire sufletească și trupească. Îl rugăm pe Mântuitorul, Izvorul tămăduirii noastre sufletești și trupești și pe Maica Domnului, să ne dăruiască și nouă tuturor sănătate deplină și să ne ferească de rele, necazuri și de toate problemele”.

Ierarhul i-a îndemnat pe toți cei care gustă din apa sfințită la această sărbătoare „să o ia cu credință și cu dragoste față de Dumnezeu și atunci primesc tămăduire de orice boală și orice neputință”.   

În prezent, „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” Vasiova este îndrumată de monahia Varvara Sântiuan. Vieţuitoarele se ostenesc cu grădinăritul, apicultura, ateliere de pictură şi croitorie, această mănăstire fiind o oază de spiritualitate şi duhovnicie în Episcopia Caransebeşului.