Izvorul Tămăduirii prăznuit în Parohia Domașnea

26 April 2020 Off By Herea Darius
Izvorul Tămăduirii prăznuit în Parohia Domașnea

Înălțând rugăciuni către Dumnezeu și Maica Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos ca să ne dăruiască putere să trecem cu bine peste aceste vremuri de încercare, la Praznicul Izvorului Tămăduirii din Săptămâna Luminată, închinat Maicii Domnului, părintele protopop Iosif Frenț al Protopopiatului Băile Herculane a slujit în Parohia Ortodoxă Domașnea. Această sărbătoare a fost prăznuită cu săvârșirea Utreniei și a Sfintei Liturghii, în Biserica cu hramul „Sfântul Atanasie al Athonului” din această parohie.

După săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii, părintele protopop împreună cu slujitorii bisericii au pornit într-o procesiune spre centrul Parohiei Domașnea, în fața Troiței ridicată în anul 2015 din fața casei parohiale, acolo unde a fost oficiată slujba sfințirii celei mici a apei sau Aghiasma mică. În cadrul acestei slujbe, odată cu sfințirea apei, s-au rostit și rugăciuni pentru păzirea acestei parohii și pentru această țară și toți locuitorii ei, pentru a fi alungată „arătarea urâtă și rea”, adică duhul cel rău.

În contextul restricțiilor impuse din această perioadă, fiindcă credincioșii nu pot participa la aceste slujbe, urmărindu-le doar prin intermediul online, aceștia sunt îndemnați de părintele protopop: „Să preacinstim pe Preasfânta Fecioară, care ni L-a adus pe Domnul în lume, al cărei pântece curat s-a făcut vas al infinității dumnezeiești și să gustăm cu credință și cu dragoste din această apă sfințită. Să ne rugăm intens de la casele noastre ca Domnul Dumnezeu să Se îndure spre noi, precum spune profetul luminii dumnezeiești «Pentru aceasta Domnul așteaptă să Se milostivească spre voi, de aceea El Se ridică să aibă milă de voi. Că Domnul este Dumnezeu al dreptății; fericiți sunt cei care nădăjduiesc în El!» (Isaia 30:18), ca mai apoi să ne întoarcem cu pocăință și îndestulare la Biserică, în casa Doctorului sufletelor și al trupurilor noastre”,îndeamnă părintele protopop Iosif Frenț al Protopopiatului Băile Herculane.

Biserica Ortodoxă sărbătorește Izvorul Tămăduirii în fiecare an, în prima vineri după Praznicul Învierii Domnului. Acesta este un praznic închinat Maicii Domnului, menit să arate rolul Fecioarei Maria în lucrarea mântuirii oamenilor. Numele de „Izvorul Tămăduirii” amintește de o serie de minuni săvârșite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului. (Claudiu Românu)