Mănăstirea Vasiova și-a sărbătorit hramul cu anticipație

19 July 2020 Off By Pavel Canea
Mănăstirea Vasiova și-a sărbătorit hramul cu anticipație

Mănăstirea Vasiova din județul Caraș-Severin îl are ca ocrotitor pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul și în ajunul sărbătoririi lui, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost alături de obștea monahală și credincioșii acestei mănăstiri. Părintele Episcop a fost astăzi la Vasiova pentru a anticipa hramul și a săvârșit Sfânta Liturghie în altarul de vară al mănăstirii înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Mulți pelerini și credincioși, dar și autorități locale au venit la acest așezământ monahal recunoscut pentru prezența izvorului tămăduitor. Despre existenţa izvorului cu apă tămăduitoare, aflat la intrarea în sfânta mănăstire, autorul Ioan B. Mureşianu în cartea Mănăstiri din Banat spune că „Minerul Alexe Perian şi-a redobândit vederea după ce s-a spălat pe ochi din izvorul pomenit”.

La această sărbătoare, răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Întotdeauna ne bucurăm să venim la această mănăstire, numită și mănăstirea Sf. Prooroc Ilie de la izvor, o mănăstire cunoscută în Banat și în toată țara, o mănăstire cu o tradiție de peste 100 de ani, în care au slujit părinți duhovnici deosebiți, care s-au remarcat printr-o viață spirituală foarte înaltă. Iată astăzi este o zi de înainte prăznuire și toată noaptea va fi una de priveghere și de rugăciune aici la mănăstirea Vasiova, pentru că în această seară se va oficia Slujba Vecerniei cu Litie, a Utreniei, Acatistul Sf. Ilie și Liturghie de noapte, iar dimineață sfințirea apei și Taina Sfântului Maslu. Dumnezeu să primească osteneala fiecăruia și să ne ajute să ne tămăduim și sufletește și trupește, căci Mântuitorul Iisus Hristos este doctorul suprem al sufletelor și al trupurilor noastre, El ne poate vindeca și de paralizia sufletească, dar și de paralizia trupească, așa cum l-a vindecat astăzi pe slăbănogul din Capernaum”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

Piatra de temelie a mănăstirii a fost pusă la 15 mai 1905 de către protopopul din Bocşa, Maxim Popovici. În numai trei luni, prin purtarea de grijă a ieromonahului Macarie Guşcă ajutat de sculptorul Petru Oancea din Vasiova, locaşul de cult a fost ridicat.

Biserica mănăstirii a fost sfinţită la data de 19 iulie 1907, în ajunul praznicului Sfântului Prooroc Ilie, de către Arhimandritul Filaret Musta, alături de protosinghelul dr. Iosif Traian Bădescu (viitorul episcop al Caransebeşului) şi de un sobor de preoţi. Planul bisericii este în formă de cruce şi este zidită din cărămidă.