Preasfințitul Lucian – rugăciune la 28 de ani de la hirotonia sa întru diacon

24 July 2020 Off By Pavel Canea
Preasfințitul Lucian – rugăciune la 28 de ani de la hirotonia sa întru diacon

La 28 de ani de la hirotonia sa întru diacon, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș. În data de 24 iulie 1992, Preasfințitul Lucian a fost hirotonit diacon de către episcopul Emilian Arădeanul, tot în ziua de vineri. Părintele Episcop Lucian a ales ca în această zi să se roage la Sfânta Liturghie alături de credincioșii caransebeșeni aducându-i mulțumire și recunoștință lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra sa și a Bisericii pe care o păstorește.  

Tot în urmă cu 28 de ani Preasfințitul Părinte Lucian a fost hirotonit preot în 25 iulie, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului.

Sfânta Liturghie de astăzi a fost înfrumusețată la strană de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Se cuvine să-i mulțumim Domnului pentru toate, în toată vremea și în tot ceasul, așa cum spune Sfântul Apostol Pavel: «rugați-vă neîncetat, bucurați-vă pururea, mulțumiți lui Dumnezeu pentru toate». Trebuie să spunem și împreună cu Sfântul Ioan Gură de Aur: «Slavă lui Dumnezeu pentru toate». Astăzi s-au împlinit 28 de ani de slujire clericală, am slujit ca diacon, ca preot și ca arhiereu, de aceea am socotit de bine să-I aducem mulțumire lui Dumnezeu prin această Sfântă și Dumnezeiască Liturghie. Vă mulțumim că a-ți fost alături de noi și Îl rugăm pe bunul Dumnezeu să ne dăruiască tuturor sănătate sufletească și trupească, pace lăuntrică, liniște și mântuire”, a subliniat ierarhul la final.

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului s-a născut la 9 septembrie 1970, în municipiul Arad. Ca activitate clericală amintim că a fost ieromonah la Mănăstirea Hodoş-Bodrog (1992-1994), eclesiarh al catedralei mitropolitane din Timişoara (1994-1995), stareţ al mănăstirii „Izvorul Miron” – Româneşti (1995-2000), apoi protosinghel şi exarh al aşezămintelor monahale din Arhiepiscopia Timişoarei (1999). În anul 2000 a fost ridicat la treapta de arhimandrit, la 1 octombrie, acelaşi an, fiind hirotonit arhiereu-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul „Lugojanul”. În 8 februarie 2006 a fost ales episcop la Caransebeş, pe scaunul rămas vacant după plecarea Preasfinţitului Laurențiu Streza ca Mitropolit al Ardealului, întronizarea ca episcop titular făcându-se la 26 februarie.