Ziua hramului la metocul Episcopiei Caransebeșului

27 July 2020 Off By Pavel Canea
Ziua hramului la metocul Episcopiei Caransebeșului

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și în acest an a fost organizată sărbătoarea hramului la Schitul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din Caransebeș. Chiar dacă a fost zi de peste săptămână mulțime de pelerini și-au îndreptat pașii luni, 27 iulie, să se roage împreună cu obștea monahală la sfântul tămăduitor. Sfânta Liturghie a fost oficiată de către părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în altarul de vară al schitului.

Părintele arhimandrit a binecuvântat și o troiță ce a fost amplasată în curtea așezământului monahal. Răspunsurile liturgice au fost date de către un grup de clerici format din părinți slujitori ai Catedralei Episcopale din Caransebeș.

După Sfânta Liturghie părintele vicar a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat viața Sfântului Pantelimon. „Am încercat să aduc în actualitate viața acestui sfânt mucenic care a primit de la Dumnezeu darul vindecării. De asemenea am scos în evidență curajul mărturisirii evangheliei lui Hristos de către Sfântul Pantelimon într-o vreme de prigoană pentru biserică”.

Credincioșii care au venit să se roage la Sfântul Pantelimon au avut bucuria să se închine și la o părticică din moaștele sfântului tămăduitor, aduse la acest așezământ monahal în anul 2017, din București, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

„Având o părticică din moaștele Sfântului Pantelimon la acest schit i-am îndemnat pe credincioși a se apropia cu dragoste, dar și credință, cerând ajutorul sfântului, mai cu seamă că ne aflăm într-o perioadă de pandemie. Credința și dragostea față de Dumnezeu și de sfinții Lui ne vor ajuta să trecem peste astfel de încercări, mulțumitori arătându-ne pentru toate. Trebuie să avem nădejde în ajutorul lui Dumnezeu, dar și în ajutorul sfinților care prin viața lor ne-au arătat dragoste față de Dumnezeu și față de semeni, așa cum a făcut-o Sfântul Mare Mucenic Pantelimon”, a mai subliniat părintele arhimandrit.

După sfânta slujbă obștea monahală a pregătit pentru toți pelerinii pachețele cu o mică gustare. Schitul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din Caransebeș este metocul Episcopiei Caransebeșului și a fost înființat în anul 2004. În prezent se află în curs de amenajare, sub purtarea de grijă a părintelui stareţ Ioachim Rad.