Schitul Coronini și-a sărbătorit hramul

7 September 2020 Off By Herea Darius
Schitul Coronini și-a sărbătorit hramul

În ziua în care Biserica Ortodoxă face pomenirea minunii Sfântului Arhanghel Mihail în Colose, duminică, 6 septembrie, Schitul de la Coronini și-a sărbătorit hramul, prilej cu care Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la schitul ce se înalță pe Valea Văradului din Clisura Dunării.

Numeroşi credincioşi şi-au îndreptat paşii spre schitul de la Coronini, precum o făceau bolnavii la izvorul cu apă făcătoare de minuni aflat în Colose din Frigia, deasupra bisericii Sfântului Arhanghel Mihail. Cu aceeaşi credinţă şi rugăciune intensă, credincioşii şi-au adus sufletele înaintea lui Dumnezeu, prin mijlocirea Sfântului Arhanghel, iar, la timpul potrivit, s-au împărtăşit cu Sfintele Taine, ca dintr-un izvor făcător de minuni pentru trupurile şi sufletele lor. Cel dintâi în rugăciune și închinare înaintea Arhanghelului Mihail a fost însuși ierarhul, care a precizat:

 „Am statornicit ca, în data de 6 septembrie a fiecărui an, să venim la Schitul de la Coronini, schit care să fie închinat Sfântului Mihail, cel care a făcut o minune în Cetatea Colose, în vremea aceea, oprind apele învolburate care năvăleau spre Sfânta Biserică. Arhanghelul Mihail a lovit o stâncă și toată apa învolburată care se îndrepta spre biserică a intrat în pământ. Credem că Sfântul Mihail ne ajută cu rugăciunile sale și mijlocește pentru noi înaintea tronului Preasfintei Treimi, apărând Biserica Mântuitorului Hristos, pentru că Sfântul Arhanghel ne îndeamnă să Îl iubim mai mult pe Dumnezeu, să stăm bine, să stăm cu frică și să luăm aminte. Și în cadrul acestei Sfinte Liturghii, l-am rugat insistent pe Arhanghelul Mihail să ne apere și să ne ajute și pe noi de toate necazurile și nevoile, și să apere Biserica cea una sfântă, sobornicească și apostolească.”

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Episcop a sfințit un clopot, mulțumind, în încheiere, Bunului Dumnezeu pentru faptul că, la praznicul Buneivestiri, s-a reușit binecuvântarea unui paraclis, câteva chilii și dependințele necesare viețuitorilor din acest așezămând monahal, aflate în imediata apropiere a altarului de vară. De asemenea, ierarhul a mulțumit tuturor celor prezenți la Sfânta Liturghie, rugând pe ocrotitorul așezământului monahal de la Coronini să ocrotească, în continuare, Biserica:

Le mulțumim ctitorilor, autorităților, mulțumim tuturor credincioșilor, veniți de aproape sau de departe, unii dintre aceștia sosiți tocmai de la București care, aflați în concediu pe Clisura Dunării, au ales să se închine Sfântului Arhanghel împreună cu noi. Dumnezeu să binecuvânteze pe mai departe acest loc, iar Sfântul Arhanghel să ne ocrotească cu rugăciunile sale, păzind Biserica de toată primejdia, nevoia și necazul.”

Piatra de temelie a schitului cu hramurile „Sfântul Arhanghel Mihail” și „Nașterea Maicii Domnului” a fost pusă la data de 6 septembrie 2019 de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, pe locul unde au fost recent descoperite ruinele unei vechi mănăstiri ortodoxe din secolul al XVI-lea pe Valea Văradului din Clisura Dunării, în apropierea localităţii Coronini. În prezent, se lucrează la edificarea bisericii așezământului monahal, precum și a corpului de chilii.